
15 de febrer de 2023
Tant el comitè com la Xarxa Nacional de la PAC serviran per fer una monitorització anual i participativa del compliment del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna.
- El comitè de seguiment és l'òrgan encarregat de vetllar per l'execució del Pla, per a això es reunirà almenys una vegada a l'any
- Durant el període 2023-2027 el comitè analitzarà tant l'execució de les mesures del Pla (sistema de seguiment) com el seu impacte (avaluació)
- Els Estats membres podran sol·licitar modificacions del Pla Estratègic, que hauran de ser aprovades per la Comissió, per assegurar que les intervencions proporcionen els resultats esperats
El nou Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027 va entrar en vigor l'1 de gener de 2023. Per primera vegada, un pla únic (el Pla Estratègic de la PAC) integra les intervencions de desenvolupament rural de les disset comunitats autònomes, així com les mesures suprautonòmiques que en els períodes anteriors8 es van trobar. Alhora, aglutina les mesures de desenvolupament agrari amb les mesures de desenvolupament rural.
Tot i així, el nou PE PAC ve caracteritzat per ser més sostenible i més social, enfocat cap a una agricultura més innovadora i digital i amb l'accent posat en el relleu generacional, les dones i el medi ambient.
Per vetllar pel seu compliment, el Pla Estratègic de la PAC tindrà una monitorització anual i participativa a través del comitè de seguiment ( article 124 del Reglament , pàgina 100 ) i de la Xarxa Nacional de la PAC ( article 126 del Reglament, pàgina 101 ) .
Per això, el comitè de seguiment del Pla Estratègic ha quedat inaugurat avui, 15 de febrer, a través de la seva sessió constitutiva. Aquesta primera reunió ha servit per adoptar el Reglament intern i la llista de composició dels membres . També s'han debatut els criteris de selecció d'una de les intervencions supraautonòmiques , la cooperació dels grups operatius de l'Associació Europea per a Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícola (AEI-AGRI). A més, s'ha presentat el calendari de treball amb les activitats del primer any.
Seguiment del Pla
Durant el període 2023-2027 s'analitzarà tant l' execució de les mesures (sistema de seguiment) com el seu impacte (avaluació), mitjançant un sistema doble:
- Informes anuals del rendiment i exàmens biennals del rendiment (articles 134 i 135 del Reglament, pàgina 105 ), basats en els indicadors de resultat que donaran informació de en quina mesura les intervencions estan tenint el resultat previst.
- Pla d'avaluació del Pla ( article 140 del Reglament, pàgina 108 ) , que utilitzarà, entre d'altres, els indicadors d'impacte (II; Annex I del Reglament).
Fruit d'aquests informes, tant Espanya com la Comissió Europea podran proposar o sol·licitar modificacions del Pla Estratègic, per assegurar que les intervencions proporcionen els resultats i els impactes esperats. El Pla es pot modificar una vegada a l'any i fins a 3 vegades addicionals en el període 2023-2027.
Els dictàmens que emeti el comitè de seguiment seran dexposició pública.
Naturalesa del comitè de seguiment
La PAC, a través del Pla estratègic, té per objecte continuar millorant el desenvolupament sostenible de l'agricultura, la ramaderia i les zones rurals, tant a nivell econòmic, com mediambiental i social. Les vocalies del comitè reflecteixen aquesta diversitat dàmbits, tenint especial atenció amb les autoritats regionals i les autoritats competents en matèria de medi ambient i clima.
A la sessió constitutiva han participat, per tant, representants d'organitzacions de dones rurals , de la indústria agroalimentària , dels consumidors , administracions central i autonòmica, organitzacions de productors , del sector de l' agricultura ecològica , xarxes rurals i organitzacions ecologistes , entre d'altres.
A partir d'aquest moment, el comitè es continuarà convocant regularment amb l'objectiu de garantir un seguiment correcte de l'execució del Pla Estratègic.