Un projecte de cooperació LEADER busca posicionar el Camí Mossàrab de Santiago com una destinació turística andalús de primer ordre


Camino Mozárabe de Santiago

30 de març de 2023
Dinamización rural

Els GAL pretenen crear un model de planificació i gestió innovador d'aquesta ruta històrica que té l'origen a Al-Àndalus i que connecta algunes de les principals urbs andaluses amb Santiago de Compostela.


  • Es tracta d´una ruta del Camí de Sant Jaume amb segles d´història que parteix d´Andalusia
  • El projecte posa en conjunt les accions de tots els grups d'acció local (GAL) de la comunitat autònoma
  • L'objectiu és unificar els recursos i crear un punt de referència a nivell de turisme

Ja fa segles que milions de pelegrins emprenen el seu viatge a la ciutat gallega de Santiago de Compostel·la , fet que suposa una de les rutes més famoses del món i un itinerari de tradició cristiana que forma part de la cultura i la tradició de diverses zones d'Espanya. Una, encara que aquesta tradició no sigui coneguda per aquestes llars, és Andalusia.

El Camí Mozárabe és una ruta que connecta algunes de les principals urbs andaluses com Almeria, Màlaga, Granada, Jaén i Còrdova amb Mèrida i, des d'allà, puja fins a la destinació compostel·là. El seu origen històric prové d'aquells cristians que prenien aquesta ruta durant l'època d' Al-Àndalus , amb domini musulmà, durant l'Edat Mitjana.

Per reivindicar aquest valor cultural i posar al mapa aquesta important via de comunicació a peu, una sèrie de Grups d'Acció Local ( GAL ) d'Andalusia duen a terme un projecte de cooperació LEADER el pla d'acció del qual se centra a consolidar una xarxa de cooperació . Així, pretenen crear un model de planificació i gestió innovador, en el marc del Camí de Sant Jaume, partint del model proposat a l' Itinerari Cultural del Consell d'Europa .

Objectius i mesures

Aquest projecte ha unit els GAL fonamentalment per “promocionar i posar en valor el Camí Mossàrab de Santiago”, explica a la Xarxa Rural Nacional ( RRN ) Ervigio Núñez Adán, gerent del GAL Sierra Morena Cordobesa , agrupació que actua com a coordinadora de la resta.

“Per mi la cooperació és fonamental”, assenyala sobre aquest caràcter cooperatiu. "En un tema com el Camí no pots fer projectes individuals, amb diferents senyalitzacions i protocols". A més, explica que així “amb menys recursos obtenim el mateix resultat”, i reafirma que la cooperació “és un pilar bàsic de LEADER”.

Un exemple daquest treball conjunt és el Pla de Seguretat que han desenvolupat en aquest projecte, amb el qual tota Andalusia es dota dun mateix protocol per protegir els pelegrins.

El projecte té una sèrie de línies dactuació:

1. Facilitar el trànsit de les persones al Camí : millorant la qualitat de les instal·lacions i la transitabilitat.

2. Potenciar la seguretat del Camí : han inclòs més senyalització i desenvolupat el Pla de Seguretat esmentat.

3. Impulsar la igualtat de gènere : potenciant l'ús del camí a les dones com a lloc de trobada, coneixement, participació i reconeixement

4. Complementar i diversificar l'activitat turística i cultural : realitzen activitats de promoció, difusió, dinamització i posada en valor del camí, així com un procés de potenciació de la relació entre territoris per al foment de la ruta com a element de desenvolupament turístic.

A més, s'ha treballat en la creació de sinergies amb altres recursos turístics de les zones per on discorre el camí.

Però, per què fer aquest pla al Camí Mossàrab? “Per diverses raons”, ressalta Núñez Adán. "Això ens dóna pelegrins entre setmana", cosa que afavoreix l'ocupació hostalera rural en una època on sol ser complicat. Així mateix, realça que ajuda al desenvolupament de petits municipis tradicionalment oblidats a les rutes turístiques i que ara es veuen dins d'aquest circuit; afavoreix la creació d'ocupació i posiciona Andalusia en una marca tan potent com és la del Camí de Sant Jaume, cosa que sense aquest projecte no s'estava aprofitant.

Així, el projecte pretén afavorir aquestes sinergies, aconseguir una uniformitat de senyalització, d'albergs i crear més identitat cultural gràcies a aquesta visibilització d'un Camí amb segles d'història i relacionat amb aquest aspecte mossàrab que ja és molt present a la cultura andalusa.

"Senders, recursos, fauna i flora, gastronomia, estrelles... Són activitats complementàries que ja existien però que ara estan unificades entre elles", explica sobre el que ja s'ha aconseguit, que s'estén fins a l'organització d'esdeveniments com una carrera al Camí, la realització de més activitats i la col·laboració entre diferents províncies.

Membres i finançament

Aquest projecte de cooperació LEADER, coordinat pel GAL Sierra Morena Cordobesa, compta també amb els següents grups: Guadajoz-Campiña Est , Subbètica , Els Pedroches , Arc Nord-oest de la Vega de Granada , Ponent Granadí , Antequera , Territori Nororiental de Màlaga , Alpujarra - Al Filabres-Alhamilla i Vega Sierra Elvira .

El pressupost total és de 293.382,86 euros finançats en un 90% pel fons FEADER de la Unió Europea i un 10% per la Junta d'Andalusia.