
20 de octubre de 2023
En aquest temps, han posat en servei més de 10.700 quilòmetres de camins naturals, amb més de 130 itineraris repartits per tot el territori. A més, s'ha generat una trama de serveis turístics de caire esportiu, cultural, gastronòmic i de contacte amb la natura. Això implica donar suport al desenvolupament de l'economia local a través de les oportunitats d'ocupació.
- Des del 1993 s'han posat en servei més de 10.700 quilòmetres de camins naturals, amb més de 130 itineraris repartits per tot el territori nacional
- La Xarxa de Camins Naturals ha esdevingut un eix vertebrador del medi rural al voltant del qual es dinamitzen diferents activitats
El passat 4 d'octubre el Programa de Camins Naturals d'Espanya va commemorar el 30è aniversari amb una jornada tècnica en què es van reunir els implicats a gestionar activitats de la Xarxa de Camins Naturals, com ara empreses, promotors i representants d'altres serveis lligats als traçats, per reforçar les línies de col·laboració entre tots els seus agents.
Des de l'any del seu naixement, el Programa de Camins Naturals ha promogut la rehabilitació i el recondicionament d'antigues vies de ferrocarril, camins de servei de canals, camins de sirga, traçats històrics, vies pecuàries o sendes costaneres i de muntanya, per dotar-los d'un nou ús turístic, esportiu i cultural per a senderistes i cicloturistes. Això ha afavorit que la Xarxa s'hagi consolidat com un eix vertebrador del desenvolupament social i econòmic dels territoris rurals , ja que al voltant d'aquestes vies i camins s'ha teixit tot un entramat d'empreses que hi organitzen activitats.
En total, al llarg d'aquests 30 anys s'han posat en servei més de 10.700 quilòmetres de camins naturals , amb més de 130 itineraris repartits per tot el territori nacional, amb una inversió acumulada del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) que ascendeix a uns 270 milions d'euros per a un programa que compta amb la col·laboració d'altres col·laboracions.
Celebració
La jornada de celebració ha posat de manifest els 3 objectius bàsics del Programa de Camins Naturals:
- Promoure la mobilitat saludable de cos i esperit
- Desenvolupament d´un turisme alternatiu al de sol i platja
- La preservació del medi natural
Al voltant dels objectius esmentats, s'ha generat una trama de serveis turístics d'índole esportiva, cultural, gastronòmica i de contacte amb la natura. Això implica donar suport al desenvolupament de l'economia local a través de les oportunitats d'ocupació que es generen.
En els seus orígens, Camins Naturals pretenia rehabilitar antigues línies ferroviàries o vies en desús perquè servissin com a rutes turístiques, com el Carrilet (Girona), primer camí construït el 1993, o el Camí Natural “Vies Verdes de la Serra” (Andalusia), el Camí Natural més antic. A poc a poc, l'interès i la demanda van anar en augment –i també la inversió pública– fins a aconseguir condicionar camins històrics, vies pecuàries, vies de servitud de pas dels dominis públics, sendes i camins de sirga (que discorren a la ribera de canals i sèquies).
El que és ressenyable d'aquesta xarxa és que ha aconseguit convertir el medi rural en un món d' oportunitats , aprofitant el potencial dels Camins Naturals per fer front al repte demogràfic i convertir-lo en un recurs per fomentar l'emprenedoria. De fet, la diversificació econòmica al medi rural arriba a través de les sinergies entre naturalesa, gastronomia i posada en valor del patrimoni cultural.
La jornada també va obrir altres camins per al futur: la innovació i la digitalització dels Camins Naturals també pot ser un recurs per a les empreses, aprofitant les sinergies amb iniciatives que es duen a terme des de l'Administració, com és el cas del monitoratge de travesses a través de sensors.
El 30è aniversari de Camins Naturals ve acompanyat d'una campanya de publicitat i comunicació els materials audiovisuals dels quals es poden contemplar aquí: http://www.caminosnaturales.es .