La Comissió Europea presenta un nou full de ruta per adaptar el sector agrari i agroalimentari europeu als nous escenaris globals


vision agricultura

07 de març de 2025
Innovación
Resiliencia y competitividad

La denominada “Visió per a l'agricultura i l'alimentació” cerca la simplificació de les polítiques agràries, així com la innovació i la digitalització en tots els aspectes


  • La denominada “Visió per a l'agricultura i l'alimentació” cerca la simplificació de les polítiques agràries, així com la innovació i la digitalització en tots els aspectes
  • La Visió vindrà acompanyada d'un nou marc legislatiu per al sector agrari aquest mateix any
  • La Visió pretén modernitzar el sector per fer-lo més atractiu, resilient, competitiu i que integri les noves generacions

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, va declarar el passat 19 de febrer durant la presentació de la Visió per a l'agricultura i l'alimentació” que “Els nostres agricultors ocupen un lloc central en el sistema de producció alimentària de la UE. el canvi climàtic. Per això, avui oferim una estratègia integral que fa que l'agricultura sigui més atractiva, més resilient i més sostenible”. La Visió va ser presentada pel comissari europeu d'Agricultura i Alimentació, Christophe Hansen.

El nou full de ruta per adaptar el sector agrari i agroalimentari europeu als nous escenaris globals cerca, sobretot, la simplificació del mateix, així com la seva modernització a través de la digitalització i d'enfocaments innovadors. Per això el 2025 es presentarà un paquet integral de simplificació per al marc legislatiu agrícola actual 23-27, juntament amb una estratègia digital per a l'agricultura.

Àrees de treball

La Visió descriu quatre àrees prioritàries:

1. Sector agrari atractiu i estable : l'objectiu és convertir l'agricultura en un sector atractiu, mitjançant ingressos justos i un suport públic més ben orientat, inclosos els crèdits de carboni i de naturalesa, com a fonts complementàries d'ingressos. La CE s'ha compromès a garantir que els pagesos no es vegin obligats a vendre sistemàticament els seus productes per sota dels costos de producció, a través de la “Directiva sobre pràctiques comercials deslleials”.

En aquesta àrea, la CE també presentarà una “ Estratègia de Relleu Generacional” .

2. Seguretat i sobirania alimentàries : la Unió Europea (UE) es compromet a esprémer al màxim les negociacions i els acords comercials per protegir els interessos dels agricultors europeus. La Visió respon així a les peticions dels agricultors d'una homogeneïtzació més gran de les normes de producció dels productes importats per garantir que les normes europees no generin desavantatges competitius, alhora que s'ajusten a les normes internacionals.

En aquest camp, la Comissió començarà a prendre mesures el 2025 respecte als plaguicides perillosos prohibits a la UE, al benestar animal i als controls rigorosos de les normes de seguretat.

3. Medi ambient : el sector agrari té un paper fonamental en la transició cap a una economia baixa en carboni. La visió reconeix la necessitat de conciliar l'acció climàtica amb la seguretat alimentària i els reptes actuals. Per això es reconeixen incentius els agricultors per adoptar pràctiques respectuoses amb la natura. En aquest context, la CE agilitzarà l'accés als bioplaguicides al mercat de la UE.

Així mateix, la Comissió també desenvoluparà la " Brúixola de sostenibilitat a les explotacions agràries ", per ajudar els agricultors a mesurar rendiment de les seves explotacions, sent un sistema d'avaluació voluntari. També es prepararà una estratègia de resiliència hídrica per abordar la necessitat urgent d'un ús més eficient de l'aigua.

4. Medi rural : la Comissió presentarà el Pla d'Acció Rural actualitzat per garantir el desenvolupament de les àrees rurals. En aquest aspecte, s'engegarà un diàleg alimentari anual amb una àmplia gamma d'agents, inclosos els consumidors, els agricultors, la indústria i les autoritats públiques, per trobar solucions a qüestions com l'asequibilitat dels aliments i la innovació. La Comissió també estudiarà detingudament en el futur la reducció del malbaratament daliments i la resposta a les preocupacions socials en matèria de benestar animal.

A tot això, i la PAC?

La futura Política Agrícola Comuna ( PAC ), dins del proper pressupost europeu 2028-2034, aspira a ser més senzilla i específica, centrant-se en la producció d'aliments , amb especial atenció al relleu generacional . Sobretot, donarà prioritat als incentius , en lloc de les condicions, o condicionalitat, com fins ara.

Posició espanyola

El comissari europeu d'Agricultura i Alimentació, Christophe Hansen, va presentar a Espanya la “Visió de l'agricultura i l'alimentació” un dia després de presentar-se a Brussel·les. En aquest acte, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va afirmar que " la Visió recull aspectes clau de l'Estratègia Nacional d'Alimentació ( ENA ), com la prohibició de la venda a pèrdues o una Política Agrària Comuna (PAC) més simplificada i millor enfocada cap a qui més ho necessiti, que recolzi els nens ".