
04 de abril de 2025
La Xarxa nacional de la PAC de Romania juntament amb altres unitats del Ministeri d'Agricultura i Desenvolupament Rural han visitat el nostre país per intercanviar coneixements i experiències sobre les activitats de la seva xarxa i la Xarxa PAC i conèixer amb més profunditat com s'ha implementat a Espanya el pla estratègic de la PAC
- La Xarxa nacional de la PAC de Romania juntament amb altres unitats del Ministeri d'Agricultura i Desenvolupament Rural han visitat el nostre país per intercanviar coneixements i experiències sobre les activitats de la seva xarxa i la Xarxa PAC i conèixer amb més profunditat com s'ha implementat a Espanya el pla estratègic de la PAC
- Durant la seva estada, han tingut l'oportunitat de visitar diferents bones pràctiques relacionades amb la sostenibilitat agrària i el desenvolupament rural a Castella-la Manxa i Andalusia
Romania posseeix gairebé una cambra de la superfície agrícola dels països del centre i est d'Europa, i el 10,65% de la superfície agrària de la Unió Europea (UE). Així, doncs, i segons dades del Ministeri d'Exteriors de Romania, l'agricultura contribueix un 4,5% al PIB romanès i utilitza el 23% de la població activa, una xifra significativament superior a la mitjana de la UE, que és del 4-5%.
El Pla Estratègic de la Política Agrícola Comuna (PEPAC) 2023-2027 de Romania s'alinea amb els objectius generals de la PAC reformada, que cerca una agricultura més justa, ecològica i orientada a resultats. Tot i això, presenta algunes dades particulars, com ara que el PEPAC de Romania destina al voltant de 1.100 milions d'euros a inversions en granges i unitats de processament, amb l'objectiu de millorar la competitivitat agrícola. Així mateix, s'espera que 611.000 hectàrees de superfície a Romania adoptin pràctiques ecològiques en àrees d'alt valor natural per protegir la biodiversitat, segons el Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 de Romania (dades facilitades per elrumano.com ).
Amb aquests objectius, la Xarxa nacional de la PAC Romanesa ha visitat Espanya, del 10 al 14 de març, amb la finalitat d'esbrinar bones pràctiques de sostenibilitat agràries i rurals que puguin servir com a referència per a la PAC del seu país. Per això, es van reunir en primera instància amb els tècnics del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ( MAPA ) per conèixer de primera mà els aspectes tècnics del PEPAC espanyol (la seva avaluació, ecorregims, LEADER, l'organització i els treballs de la Xarxa PAC). Durant la resta de la setmana, la Xarxa PAC va exercir d'amfitriona per guiar-los per diferents explotacions agràries i projectes LEADER del territori, juntament amb els grups d'acció local i autoritats de gestió de cadascun dels territoris visitats.
Visites guiades i bones pràctiques
Elsterritoris visitats per l'expedició romanesa de la mà de la Xarxa PAC espanyola van ser Toledo i Sevilla, en visites fetes en diferents dies. Així, doncs, el periple va arrencar el dimarts 11 de març amb la visita a la Devesa El Milagro (Toledo), una finca agrícola i ramadera de gairebé 300 hectàrees certificades orgàniques, ubicada a la comarca d'Oropesa. La part ramadera està dedicada a les vaques de raça Avilanian creuades amb Limousins i bous purs d'Avilanian, ovelles de raça Talavera, pollastres d'engreix i capons depilats de creixement lent, i gallines ponedores. Pel que fa a l'agricultura, tenen 80 hectàrees de cultius, dedicades a horts i hivernacles, arbres fruiters de pedra, prats i reforestació d'arbres autòctons.
L'endemà, les visites van arrencar a Andalusia, en concret a PÂTISSERIE TOKYO (Gerena, Sevilla), un micro forn amb pastisseria i gelats d'autor, elaborats amb tècniques innovadores: ús d'ingredients naturals purs de qualitat i orgànics, de proveïdors locals amb criteris de comerç just. El projecte va començar gràcies a l'enfocament LEADER. Aquell mateix dia, les visites van seguir al Museu del Vi de Cellers Salat (Umbrete, Sevilla), un projecte d'enoturisme amb més de dos segles d'història i innombrables premis i reconeixements i que és el projecte estrella del Grup d'Acció Local Aljarafe-Doñana .
Dijous 13 les visites van continuar al MUSEU de la CAL de MORÓN (Morón de la Frontera, Sevilla), dedicat a la recuperació i el manteniment del món de la calç, la qual va ser declarada per la UNESCO el 2011 símbol intangible de la humanitat. Entre les seves instal·lacions s'han rehabilitat forns, diferents infraestructures i edificis, per posar en escena algunes de les activitats que tradicionalment es feien amb la calç. Tot seguit, els col·legues romanesos van poder conèixer el Grup Operatiu H2Olivetree (La Pobla de Cazalla, Sevilla), nascut per a la reutilització d'aigües residuals per regar oliverars a través de la gestió d'efluents de l'entamat de l'oliva, és a dir, aigua procedent de la indústria de guarniment. visita amb què coneixien un projecte innovador de primera mà.