
11 de abril de 2025
Un sistema agrivoltaic és aquell en què conviuen la producció agrària i fotovoltaica per generar junts una sinergia econòmica, sempre primant l'activitat agrària davant de l'energètica
- Un sistema agrivoltaic és aquell en què conviuen la producció agrària i fotovoltaica per generar junts una sinergia econòmica, sempre primant l'activitat agrària davant de l'energètica
- Amb aquesta jornada es va donar a conèixer de primera mà com els sistemes agrivoltaics combinen l'activitat agrària amb la producció d'energia, les expectatives i l'estat actual de desenvolupament.
El sector agrari és un dels sectors de l'economia en què els efectes del canvi climàtic són més notables i, alhora, pot aportar respostes a la transició necessària cap a models mediambientalment més sostenibles afavorint la reducció de la dependència dels combustibles fòssils. És per això que , en els darrers anys, s'han fet un forat al sector els sistemes agrivoltaics , que estan en ple desenvolupament i que encara són desconeguts per a gran part del públic.
Per donar-los a conèixer, la Xarxa PAC va organitzar el 8 d'abril passat al saló d'actes del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) una jornada sobre la “ Situació de l'Agrivoltaica a Espanya ” . Hi van assistir més de 200 persones relacionades amb la matèria, tant de forma presencial com online , cosa que manifesta el gran interès que genera l'agrivoltaica. Aquesta trobada va abordar tota la informació relativa a aquests sistemes, començant per la seva definició. Durant les ponències, es va posar èmfasi que un sistema agrivoltaic combina l'activitat econòmica agrària i l'activitat econòmica energètica, amb la instal·lació de panells fotovoltaics en convivència amb les produccions agràries, però que l' activitat predominant sempre és l'agrària.
Programa de la jornada
Es van compartir les actuacions dutes a terme per part del MAPA i els ajuts a projectes innovadors d'energies renovables (incloent-hi projectes agrivoltaics) que ofereix l' Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE). Complementàriament, es va abordar la legislació vigent relativa a aquests sistemes i les propostes que s'estan promulgant per emparar-los. D'aquesta manera, es va explicar quina és la situació actual de l'agrivoltaica a Catalunya , o al nostre país veí, França, i es van exposar exemples concrets d'aquesta activitat a Espanya duts a terme per diferents entitats: la Plataforma per un Nou Model Energètic , la Universitat de Còrdova , l' Institut Murcià de Recerca i Desenvolupament Agrari i Medi ambient Agrari (NEIKER) , la Universitat Politècnica de Madrid i Powerful Tree .
En finalitzar cada bloc de ponències, hi va haver un torn de preguntes per part de la resta d'assistents, que es van mostrar especialment interessats en la possibilitat de desenvolupar la pràctica fotovoltaica en col·laboració amb altres superfícies com a forestal o pastures. Com a resposta, es va incidir en l' enfocament “de baix a dalt” del sector agrivoltaic, amb què s'anirà pas a pas sense descartar-ne el creixement a altres sectors.
En suma, els objectius coberts per la jornada van ser:
- Donar a conèixer les actuacions dutes a terme per lAdministració relacionats amb els sistemes agrivoltaics.
- Aprofundir en el coneixement i experiències sobre instal·lacions agrivoltaiques a Espanya.
- Analitzar les oportunitats i els obstacles per al desenvolupament de l'agrivoltaica a Espanya.
El desenvolupament de la jornada es pot veure al canal de YouTube de la Xarxa PAC.