L'emprenedoria: un valor afegit que crea comunitat al medi rural


Comunidad en el medio rural

04 de octubre de 2019
Dinamización rural

04/10/2019 Monforte de Lemos, municipi de la província de Lugo, ha acollit el Taller d'Emprenedoria en el Medi Rural, organitzat per la Xarxa Rural Nacional els dies 30 de setembre, 1, 2 i 3 d'octubre de 2019. Aquest taller, inclòs en el Pla d'Acció de la RRN, les tenia per objectiu forta. Els alumnes han tingut l'oportunitat de comptar amb professionals de rellevància que els han ajudat a estructurar idees, aprofundir en l'elaboració del Pla de negoci ia treballar en la marca personal.


El medi rural és molt més que agricultura i ramaderia. La posada en marxa de projectes emprenedors en qualsevol sector, no únicament al sector primari, contribueix de manera molt positiva a la dinamització del territori, essent motor de canvi i font de riquesa i ocupació al medi rural. Així ho han viscut els 14 participants al Taller d'Emprenedoria al Medi Rural, organitzat per la Xarxa Rural Nacional amb la col·laboració de l GDR Ribeira Sacra - Courel , Grup d'Acció Local que opera al territori. Quatre jornades en què s'han combinat teoria i pràctica i en què els alumnes han tingut l'oportunitat de treballar en casos pràctics, escoltar directament empresaris pioners al seu sector, i conèixer de primera mà altres iniciatives finançades pel programa europeu LEADER , que han contribuït a construir una perspectiva conjunta per reflexionar sobre el futur dels seus projectes i els seus territoris.

Una de les preguntes més importants a què han hagut de respondre ha estat Què aporta el teu negoci al medi rural? Una pregunta fonamental amb què es va voler incidir en la importància de les sinergies entre els actors que operen al territori, buscant la cooperació entre tots els agents per construir un sentiment de comunitat, com a aspecte clau per dinamitzar i afegir valor al medi rural. Per això, es va combinar la teoria i la pràctica, així com les experiències personals dels emprenedors rurals. Un d'aquests casos va ser el projecte L'Exclusiva , on van comptar amb la presència de Victoria Tortosa, sòcia i fundadora d'aquesta innovadora iniciativa d'emprenedoria social, orientada a aquelles persones que resideixen a petits municipis de la província de Sòria, buscant combatre la despoblació, oferint l'accés a productes i serveis de primera necessitat. Aquesta emprenedora va incidir significativament en la necessitat de mesurar l' impacte social , programant i planificant els indicadors que permetin quantificar la contribució social del negoci, aspectes molt necessaris al medi rural.

Un altre exemple perfecte d'innovació ens ho va oferir Lucía Sáez amb el seu projecte Quesería Jaramera , ubicada al petit municipi madrileny de Torremocha del Jarama, a Madrid. Tot i conèixer els obstacles que presenta l'emprenedoria al medi rural madrileny, Lucía va apostar pel territori, deixant la seva feina com a consultora a la capital i fent el salt al medi rural per crear el seu propi negoci: la producció, venda i distribució de formatges artesanals. Amb múltiples reconeixements de qualitat i excel·lència, Lucía i el seu soci Pedro, han volgut crear un projecte en què creuen i confien, i que està fonamentat en els valors de la justícia social, la inclusió i la sostenibilitat , primant per damunt de tot la transparència, el respecte cap al medi ambient i el paper clau de la dona a la indústria agroalimentària. A més d'oferir diferents consells per a la posada en marxa de l'empresa, com la necessitat de contrastar els diferents serveis d'assessoria que s'ofereixen al mercat, Lucía va insistir en la importància de confiar sempre en la capacitat de treball d'un mateix:

“És important confiar que s'és capaç, assumir que al principi no tot és senzill i que cal sacrifici, un temps de dedicació gairebé infinit i molta disciplina.”

El mòdul de comunicació, clau per a la comercialització i venda dels productes, es va dur a terme de la mà de Rocío del Cerro-Comunicación . Un dels aprenentatges més importants que va voler transmetre Rocío va ser la necessitat de cuidar la marca personal, estretament lligada al nostre producte o servei. Per aconseguir-ho, es van fer exercicis pràctics, com ara un elevator pitch o l'elaboració d'una anàlisi DAFO personal, una de les activitats més importants que permet identificar les debilitats i fortaleses dels emprenedors.

A més, el treball en equip i les dinàmiques participatives han constituït l'eix conductor de totes les activitats del taller, cercant i trobant un resultat òptim i compartit de l'aprenentatge. En aquest darrer punt, Sara Cillero, de l'empresa pública VALNALÓN , que va conjuntar en el mòdul I una estratègia de treball participatiu en grup recolzant-se de casos pràctics en què els alumnes van poder sentir-se part d'una comunitat, generant hipòtesis i supòsits reals per a la presa de decisions, facilitant i dotant eines per a la gestió i control del temps i els riscos del negoci. Sara va insistir en la necessitat de buscar sempre un valor afegit, personal i professional, apostant per la innovació i la creativitat, que permeti una diferenciació clara de la nostra oferta al mercat.

Amb tot això, els assistents han pogut reflexionar, identificant les debilitats i les fortaleses de cadascun dels projectes, orientant els esforços a una correcta defini ció dels productes i serveis oferts, amb qualitat, innovació i creativitat . En definitiva, aquest Taller de la Xarxa Rural Nacional ha permès crear una comunitat d'emprenedors procedents de diferents territoris espanyols, teixint una xarxa d'idees i de projectes, d'ajuda mútua i de cooperació.