La innovació rural aconsegueix mesures de prevenció per als danys del conill a l'agricultura


Grupo Operativo PreveCo

19 de juliol de 2021
Innovación

19.07.2021. Segons dades d'Agroseguro, l'entitat d'assegurances per al sector agrari amb més presència a Espanya, el conill és l'espècie silvestre que genera més sinistralitat a les explotacions agràries, representant més del 40% de les indemnitzacions i afecta una superfície mitjana de 41.000 hectàrees anuals. Els danys produïts pel conill s'han estès a bona part de la Península Ibèrica, i han afectat diverses comunitats autònomes, com Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Aragó, Andalusia, Navarra, Madrid, Catalunya, Comunitat Valenciana i la Rioja.


  • El Grup Operatiu PreveCo sorgeix de la necessitat de cercar solucions innovadores per al control de la població de conill com a resposta a la pèrdua de productivitat de les explotacions agrícoles
  • El grup de recerca acaba de presentar els resultats després d'un any de recerca

Amb l'objectiu de reduir aquests danys, i fer compatible l'activitat agrària amb un bon manteniment i estat d'aquesta espècie, el març de 2020 es va constituir el projecte PreveCo . i la gestió i conservació de l'espècie no passa només per les mesures de prevenció , sinó per millorar-ne el coneixement i per abordar accions de millora de les seves poblacions en zones de baixa densitat.

Resultats

El Grup Operatiu PreveCo s'acaba de clausurar el juny del 2021 després de poc més d'un any d'investigacions.

Mesures amb eficàcia superior al 70% :

  • Tanques perimetrals (81,3%).
  • Espantadors (75,3%).
  • Tanques amb pastor elèctric i huroneig (73,7%).
  • Ús de productes ecològics que inhibeixen l'atracció del conill als cultius (95,8%).

Mesures amb eficàcia superior al 40% :

  • Fóssos perimetrals (49,5%).
  • Transformació de cultius (42,9%).

Els responsables del Grup Operatiu afirmen que "aquests resultats indiquen que les mesures tradicionalment aplicades, com l'huroneig o la instal·lació de tanques, són efectives . Per la seva banda, mesures més noves, com la implantació d'espantadors d'ultrasons i sons o l'aplicació d'un producte ecològic que actua com a inhibidor, igualen o superen l'efec."

Així mateix, destaquen que aquestes mesures "poden ser econòmicament viables per als agricultors, sempre que els productors comptin amb el suport de les administracions, sent el cost d'execució i de manteniment molt menor que les possibles pèrdues econòmiques que es produirien si no es prendrà cap mesura de prevenció".

Components del Grup Operatiu

El Grup Operatiu PreveCo està coordinat per WWF i compta amb els següents membres: Unió de Petits Agricultors i Ramaders , Fomecam, Fundació CBD-Hàbitat . autoritat encarregada de la gestió de laplicació de lajuda FEADER i nacional és la Direcció General de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària (DGDRIFA) del Ministeri dAgricultura, Pesca i Alimentació.