Els joves rurals demanen habitatge, ocupació i accés a serveis per instal·lar-se al medi rural


 encuentro virtual

28 de setembre de 2021
Dinamización rural

28/09/2021 La Xarxa Rural Nacional ha celebrat una trobada virtual en què s'han reunit més de 160 persones per conèixer algunes de les organitzacions que faciliten la instal·lació al medi rural.


  • La connectivitat, l'accés a serveis bàsics, el transport o l'oportunitat de tenir feina són alguns dels elements més importants i necessaris per aconseguir que les persones apostin per quedar-se al territori.
  • La crisi sanitària i socioeconòmica derivada de la pandèmia de la COVID19 ha deixat entreveure una aposta clara per un canvi en l'estil de vida, orientat al medi rural

La jornada, titulada “Facilitadors de la instal·lació en el medi rural, coneix-los! tècnics de les entitats per difondre i oferir informació als més de 160 assistents.

Accés a l'habitatge

En primera instància es van presentar iniciatives orientades a facilitar l'inici del projecte de vida al medi rural, principalment a través de l' accés a l'habitatge:

  • Isabel Catalán, va presentar el projecte ARRAIGO com a responsable d'emprenedoria i territori a la Comunitat de Madrid, projecte vinculat a l'administració regional i dedicat a facilitar informació orientada a “encaixar el poble amb la persona”.
  • Juan Manuel Palentino, que pertany a COCEDER , va explicar el projecte de Tornar al Poble on treballen amb diferents col·lectius que faciliten informació sobre habitatges, terrenys o negocis a diversos territoris buscant aconseguir assentar la població.
  • Leonor Cólliga , tècnica de l'àrea de desenvolupament rural de la fundació CEPAIM , ha explicat la iniciativa de Nous Senders on, en diverses fases, recullen informació del territori, treballen amb els beneficiaris i segueixen el procés d'integració de totes les persones partícips.
  • Patricia Sanchón, de l'associació CEDER Somontano va mostrar el projecte Pobles Vius centrat a Aragó i en el que col·laboren amb altres entitats, recapten informació i formes de contacte sobre els municipis que participen a la iniciativa i després contacten amb els nous possibles pobladors, seguint el procés d'aquelles que decideixin assentar-se en algun dels pobles.
  • Ramon Pradera va exposar la iniciativa de Vente a Vivir a un Poble , on ofereixen una sèrie de bosses d'habitatges, treball i traspassos orientats a facilitar la instal·lació a aquella població que vol anar a viure a un poble.

Ocupació i emprenedoria

A la segona taula de debat es va facilitar informació sobre ocupació i emprenedoria.

  • José Luis Vaca , soci director de Rural Bridge va comentar la importància de posar en valor els recursos endògens, així com de tenir idees innovadores i potenciar emprenedors que creïn projectes socials i sostenibles.
  • Laura Corchado del projecte de Ruralízate va destacar la importància de l'acompanyament als emprenedors, generar nous projectes per a joves i la consultoria estratègica com a manera de seguir i avaluar les iniciatives.
  • Xavi Martínez , coordinador de programes d'emprenedoria de la Fundació Roberto Rivas , a terres gallegues, va mostrar com una emprenedoria innovadora, social i sostenible és possible si s'ofereix formació, coneixements sobre desenvolupament de negocis i es coneixen les oportunitats de negoci.
  • César Marcos va explicar el Programa Pobla que s'emmarca en Aliances per una Agricultura Sostenible (ALAS) i que treballen per frenar l'abandonament gradual de l'activitat agrícola i ramadera, perquè cada cop menys joves se senten atrets per aquesta professió per les dificultats que troben.
  • Maria del Mar Martín , directora de la Fundació Abraça la Terra , va compartir la rellevància de la cooperació interterritorial, de difondre en mitjans de comunicació informació sobre el medi rural i de conèixer les oportunitats de negoci dels diferents territoris, acompanyant els nous pobladors en el procés d'assentament a nivell laboral.

La trobada va comptar amb un torn de paraula, on es va posar de manifest el gran interès dels assistents per aquesta temàtica ja que va comptar amb una gran assistència. Els participants van compartir la seva experiència i els dubtes que els generaven algunes qüestions. Entre elles, van preguntar per les línies d'ajuda possibles, sobre les borses d'ocupació i d'habitatge o les activitats de formació per a l'emprenedoria.

Tota la informació d'aquesta trobada es pot trobar al següent enllaç , així com a les xarxes socials de la RRN, Twitter , Facebook i YouTube .