El sector resiner es torna a agrupar a nivell nacional


sector resinero

27 de octubre de 2021
Innovación

L´explotació de la resina torna a ser un ofici en ús. A molts municipis la resinació s'ha convertit en una alternativa laboral per a persones joves. La resina està estretament relacionada amb la història socioeconòmica de les zones de pinedes. És un ofici dur que passava de pares a fills, mantenint les eines, el coneixement de l'aprofitament i fins i tot amb un lèxic propi.


  • Les jornades internacionals del projecte Interreg Sudoe SustForest Plus “El Resinero: el futur d'un ofici” aconsegueix grans avenços al sector de la resina
  • A més de l'assoliment a l'associacionisme, les jornades han vist el naixement de 3 Grups Operatius a l'àrea de la resinació: ResinLab, Acrema i Resinex

Prova de la seva vigència i importància són les jornades internacionalsEl Resinero: el futur d'un ofici” que han tingut lloc a Sòria del 4 al 5 d'octubre del 2021 gràcies al projecte Interreg Sudoe SustForest Plus . S'hi han reunit els principals agents involucrats en desenvolupament del recurs resiner com a factor de creació d'ocupació i dinamització de l'economia sobre el territori, afegit a l'oportunitat que ofereix aquest producte com a recurs natural de gestió sostenible de les zones rurals.

Les jornades van posar sobre la taula feines relacionades amb la productivitat del treball resiner, i van tancar la primera agrupació de propietaris resiners que s'ha creat a Espanya. Així mateix, es van presentar els nous projectes sobre resinació que han iniciat els grups operatius ResinLab, Resinex i Acrema.

Avenços a l'ofici de la resinació

Les jornades han considerat que els 4 eixos que marquen el futur de l'aprofitament resiner són:

  1. La productivitat de l'ofici resiner

Un estudi sociolaboral presentat a les jornades conclou que els resiners són un col·lectiu divers, però és comú a tots ells el sentiment de la duresa de sutrebajo i, tanmateix, el poc reconeixement social. Així, malgrat la baixa remuneració de l'activitat, la qual és el descontentament principal d'aquest col·lectiu, és important l'ofici per als ingressos de les seves famílies. Per això, totes les investigacions presentades vulguin aprofitar les oportunitats de descarbonització de l'economia i l'auge de la bioeconomia com a factor d'increment en la productivitat de l'ofici.

  1. L'associacionisme
  • Des de l' Associació Forestal de Segòvia, ASFOSE , es va presentar la primera agrupació de propietaris per a la gestió de l'aprofitament resiner, model únic fins ara que es presenta com una eina amb un gran potencial en territoris on la propietat forestal es troba en mans privades i de mida petita.
  • Així mateix, des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic es van assenyalar les accions del pla per a l'activació socioeconòmica del sector forestal en l'àmbit de les resines naturals, promocionant l'associacionisme i el cooperativisme, impulsant la formació de tots els agents i treballant en el reconeixement legal i fiscal del resiner.
  • També es va presentar la Xarxa Europea de Territoris Resiners (RETR) i l'Estratègia Europea de Territoris Resiners, dues iniciatives, claus del projecte SustForest Plus, que pretenen adherir entitats per a la gestió i la defensa coordinada dels interessos resiners. LaRETR aspira a ser l'organització de referència del sector de la resina a nivell europeu vinculada a tots els agents de la cadena de valor i reconeguda com un interlocutor legítim.
  1. La investigació en estimulants de resinació

Es van presentar els resultats obtinguts per la Universitat Politècnica de Madrid sobre nous estimulants per optimitzar la resinació als arbres. L'estudi destaca la utilitat de tècniques de microresinació per a l'assaig de formulacions noves.

  1. Els nous projectes

Es van presentar tres projectes que donaran continuïtat a la innovació al sector de la resina, i que ja funcionen com a Grups Operatius :

  • El GO Resinlab (Castella La Manxa, Castella i Lleó i Extremadura); per generar nous models de professionalització del resiner, desenvolupar diferents metodologies d'extracció i engegar accions per a la millora de la transparència i traçabilitat del producte.
  • El GO ACREMA (Galícia, Astúries i Castella i Lleó); que busca millorar la productivitat de les masses de Pinus pinaster i Pinus radiata mitjançant la integració d'un aprofitament resiner innovador que permeti obtenir bioproductes d'alt valor.
  • El GO RESINEX (Extremadura); que té com a objectiu la transferència de coneixement, la professionalització i la innovació al sector resiner extremeny.

Sobre el projecte SustForest Plus

El projecte SustForest Plus SOE2/P5/E0598 “Estratègia i xarxes de col·laboració per a la multifuncionalitat, conservació i l'ocupació al territori del sud d'Europa a través de l'extracció de la resina” es desenvolupa des del 2018 fins al 2021, està cofinançat pel Programa Interreg Sudoe a través del Fons Europeu de Desenvolupament conjunts de les fonts de resina natural del territori com a recurs estratègic i preferent per a la indústria, la creació docupació i lús racional dels recursos naturals.

SustForest Plus és una iniciativa impulsada pels principals agents de la cadena de valor de resina natural d' Espanya, França i Portugal per potenciar l'activitat econòmica del sector.

L'objectiu és apostar per la resina com un dels sectors de la bioeconomia , per això el suport des del Programa Nacional de Desenvolupament Rural, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació fins a l'any 2025, amb prop de 30 milions d'euros distribuïts en tres pilars centrats en el foment de l'extracció de resines, el reforçament de la indústria.