
16 de desembre de 2021
El 15 de desembre del 2020 arrencava, a través de la presentació a les autoritats de gestió dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR), el programa d'Antenes Regionals implantat a nivell nacional des de la Xarxa Rural Nacional (RRN). En total, un equip de nou Antenes Regionals que duen a terme la seva tasca a totes les comunitats autònomes.
- El treball de les Antenes Regionals se centra a conèixer les diferents realitats regionals, identificar projectes de bones pràctiques, organitzar jornades i millorar la difusió dels continguts de la RRN
- L'equip de les 9 Antenes Regionals cobreix totes les comunitats autònomes i el seu objectiu és assolir la màxima proximitat possible a les àrees rurals
L' objectiu del programa d'Antenes Regionals és oferir a la RRN més presència al territori, així com una major connexió amb les àrees rurals . La seva importància és vital per difondre el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) .
I aniversari: balanç
Les Antenes Regionals arrencaven el seu camí amb una agenda que marcava 3 propòsits immediats:
- Identificar i conèixer els principals agents de cada territori
- Promocionar els tallers participatius sobre la “Visió a llarg termini de les àrees rurals” : les Antenes Regionals van posar en marxa als seus territoris unes jornades de difusió d'aquesta estratègia impulsada per la Comissió Europea, amb la finalitat d'animar les entitats locals a desenvolupar tallers sobre el futur del seu medi rural perquè les diferents especificitats dels territoris rurals espanyols4 quedin recollides .
- III Premis d'Inspiració Rural 2021: la RRN va enviar a la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development - ENRD) els projectes detectats per les Antenes Regionals amb millors possibilitats per competir en aquesta edició que versava sobre el Futur Rural. Finalment, dels 2 projectes seleccionats per a la fase final per l'ENRD (dels 8 preseleccionats per la RRN), va sortir com a guanyador el “Projecte pilot de bioeconomia circular a escala local” (Bordablanca, Navarra), en la categoria de “Futur resilient”.
Durant el 2021, les Antenes Regionals han organitzat diverses trobades a nivell territorial, i han realitzat un diagnòstic a cada territori sobre emprenedoria rural :
- 17 jornades d'“Intercanvi d'experiències entre emprenedors rurals” : aquest cicle de jornades d'emprenedoria, que es van celebrar entre els dies 20 d'abril i el 12 de maig de 2021 a totes les comunitats autònomes, tenien com a objectiu exposar les experiències de projectes ja consolidats per donar resposta als aspectes que més preocupen els emprenedors.
- 18 dossiers amb recursos per emprendre al medi rural : gràcies a les jornades anteriors, i juntament amb una tasca de recerca activa d'informació i entrevistes a agents clau del territori, es van poder recopilar diversos recursos disponibles per a l'emprenedoria a cada comunitat autònoma, així com les percepcions dels emprenedors sobre les necessitats de cada territori. Això s'ha plasmat en 18 dossiers, un per cada comunitat autònoma, més un altre a nivell nacional, que estan disponibles aquí .
- Jornades d'emprenedoria juvenil per diferents temàtiques : a l'últim tram de 2021, s'han organitzat 5 jornades amb la participació d'experiències de joves rurals provinents de diverses comunitats autònomes. Així, les temàtiques tractades han estat: lleure i cultura , sector forestal , negocis de proximitat , petites indústries i producció ecològica .
El programa de les Antenes Regionals prosseguirà durant el 2022 amb un cicle de trobades presencials de la joventut rural a totes i cadascuna de les comunitats autònomes.