
01 de juliol de 2022
La RRN ha organitzat l'intercanvi d'experiències LEADER “Cultura i desenvolupament rural: experiències, problemàtiques, reptes i oportunitats”, que té com a objectiu reflexionar sobre com fer de la cultura un motor de desenvolupament al territori i un instrument per millorar la qualitat de vida dels seus habitants.
- La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat la jornada Cultura i desenvolupament rural, un intercanvi d'experiències LEADER on els agents rurals han exposat experiències, problemàtiques, reptes i oportunitats per compaginar desenvolupament cultural i rural
- La jornada ha reunit 110 assistents i ha comptat amb la participació de grups d'acció local (GAL), beneficiaris d'ajuts LEADER, administracions públiques i entitats d'acció social i cultural
“El turisme no genera comunitat, però la cultura sí”. Amb aquesta sentència s'ha presentat Benito Burgos, coordinador del programa Cultura i Ruralitats del Ministeri de Cultura i Esport a l'intercanvi d'experiències LEADER organitzat per la RRN sobre “Cultura i desenvolupament rural: experiències, problemàtiques, reptes i oportunitats” . Així, Benito ha confirmat que des de l'Administració pública "la cultura apareix com un dels deu elements vertebradors del repte demogràfic ".
D'aquí l'objectiu d'aquesta jornada de la RRN, orientada a reflexionar sobre com fer de la cultura un motor de desenvolupament al territori i un instrument per millorar la qualitat de vida dels habitants. Per això, s'ha comptat amb la participació de Grups d'Acció Local (GAL), beneficiaris d'ajudes LEADER, Administracions públiques i entitats d'acció social i cultural, els quals han exposat els projectes desenvolupats al seu territori que han servit per crear nous nínxols d'ocupació i noves xarxes de cooperació dins de les seves localitats.
Participants
En aquesta posada en marxa de la cultura com a factor de desenvolupament rural, Benito Burgos ha destacat la figura del gestor cultural com a imprescindible. A més, ha assenyalat, “la conversa cultural al món rural ha d'estar sempre connectada amb el món urbà, ja que tots dos es nodreixen recíprocament”.
Per a l'obertura de la jornada, Benito Burgos ha estat acompanyat per Fran Quiroga , coordinador del projecte Concomitentes , qui destaca el paper essencial del saber i de la cultura en el “desenvolupament sostenible dels pobles, així com a element transformador dels territoris”.
La jornada ha continuat amb 2 taules de diàleg, en les quals s'han exposat les diferents iniciatives culturals dutes a terme pels participants als seus respectius nuclis rurals:
Taula de diàleg 1 - “Cultura: patrimoni i turisme”
1. CAMINS DE GUADALUPE: PROJECTE ITINERE 1337 (Extremadura).
Projecte de cooperació interterritorial format per 17 grups d'acció local que ha aconseguit la recuperació de 12 camins de pelegrinatge al Monestir de Guadalupe (Extremadura).
2. T'ENSENYO EL MEU POBLE? (Castella i Lleó)
Aquest projecte de voluntariat busca revaloritzar el patrimoni dels pobles de la Ribera del Duero burgalesa a través de la investigació i posada en marxa de diverses rutes interpretatives, explicades pels mateixos veïns.
3. FERRERIA DE CADES (Cantàbria)
Antiga forja i molí fariner del segle XVIII rehabilitat i reconvertit en centre d'interpretació on conèixer-ne la història i l'entorn.
4. TERRITORI DE VALOR (Catalunya)
Aquest projecte busca posar en valor els recursos del territori com a dinamitzadors del turisme familiar. Per això s'han creat una sèrie de materials didàctics, activitats i experiències especialment destinades al públic infantil. Destaca en aquest marc 'Astroturisme' una iniciativa per fomentar el turisme astronòmic al territori.
Taula de diàleg 2 – “Més enllà del turisme: art, xarxes, memòria, sostenibilitat”
5. DONES ARTISTES RURALS (MAR) (Aragó)
És una plataforma d'artistes i artesanes del medi rural; una xarxa que busca dinamitzar els pobles del territori donant visibilitat i suport a les artistes i artesanes que hi resideixen.
6. CENTRE D'INTERPRETACIÓ ”CASA DE LA MEL DE PALMA”: ECONOMIA, CULTURA I MEDI AMBIENT (Canàries)
El centre d'interpretació Casa de la mel de Palma dinamitza el territori prenent com a eix transversal aquest element vegetal i els seus diferents vessants (medi ambient, artesania, agroalimentàries, turisme…).
7. ARXIU DE LA MEMÒRIA ORAL D'ULLS. DOCUMENTAL (Múrcia)
Recuperació de la memòria oral de la Vall de Ricote a través del videoenregistrament, digitalització i difusió de les entrevistes sistematitzades a persones majors de 75 anys. Se salvaguarden així "les històries de vida d´una generació que va viure la transició des de la cultura tradicional a la modernitat".
8 . INTERRITMES: SONS NO RURAL (Galícia)
Concurs per donar a conèixer grups i bandes de diferents estils musicals, el so dels quals té com a base la música tradicional i d'arrel gallega.