La Xarxa Rural Nacional selecciona 8 projectes espanyols per competir als Premis europeus d'Inspiració Rural 2022


PREMIOS DE INSPIRACIÓN RURAL EUROPEOS 2022

26 de juliol de 2022
Dinamización rural

La Xarxa Rural Nacional és l'entitat designada per seleccionar les candidatures de tots aquells projectes espanyols que han decidit presentar-se a la quarta edició dels “Premis d'Inspiració Rural 2022” (Rural Inspiration Awards / RIA 2022) organitzats per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development - ENRD)


  • La IV edició dels Rural Inspiration Awards 2022 - organitzada per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural - dóna a conèixer els projectes beneficiaris d'ajudes del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) del període 2014-2022
  • Els participants opten al premi dins de 4 categories temàtiques, més una cinquena per votació popular

La Xarxa Rural Nacional és l'entitat designada per seleccionar les candidatures de tots aquells projectes espanyols que han decidit presentar-se a la quarta edició dels “Premis d' Inspiració Rural 2022” (Rural Inspiration Awards / RIA 2022 ) organitzats per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development - ENRD ).

Aquesta edició – en sintonia amb l' Any Europeu de la Joventut – el leit motiv és “El futur és la joventut” . Sota aquesta premissa, s'anima els Estats Membres a presentar projectes FEADER de desenvolupament rural en 4 categories temàtiques. A més, els projectes preseleccionats que impliquin joves menors de 40 anys, passaran al vot popular , que premiarà un projecte que involucri joves de zones rurals, a través del vot virtual del públic.

Seleccionats espanyols

Els projectes nacionals seleccionats per competir a Europa, segons les 4 categories temàtiques, són:

  1. Futurs verds ( projectes de sostenibilitat en pro del medi ambient

a.ECOCIRPLES 2020. NOU PROCÉS DE GESTIÓ DE PLÀSTICS AGRÍCOLES (Navarra)

L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar un procés innovador que doni solució al plàstic d'ús agrari. Per això, es pretén optimitzar la cadena de valorització del residu plàstic actuant des de la implantació i recollida al camp, així com dissenyar un protocol de certificació de la traçabilitat dels productes elaborats des de l'inici de la venda dels plàstics.

b. OVINNOVA (Andalusia, Extremadura i Castella i Lleó)

Grup de treball innovador format per diferents organitzacions que busquen definir les bases per a la millora de la competitivitat del pasturatge transhumant , configurant un nou model de negoci de prestació de serveis ramaders que contribueixi a preservar la biodiversitat de les àrees rurals.

  1. Futurs digitals (que incloguin innovació i noves tecnologies)

a. "Museus Vius-Living Museums" (Castella i Lleó i Galícia)

Xarxa de 70 museus tancats per les crisis econòmiques i localitzats a petits nuclis rurals d'Espanya i República Txeca. Gràcies a un sistema “ SMART ”, han estat reoberts al públic mostrant la riquesa etnogràfica dels 19 territoris dels Grups d'Acció Local participants en aquest projecte de cooperació LEADER.

b. "SUPERMAKERS. APRENENT A EMPRENDRE" (Castella i Lleó i Navarra)

Un “Maker LAB” és un espai de treball establert en una localitat rural on els joves dels pobles podran inventar nous recursos i elements que facin millor la vida dels seus territoris, a través de solucions tecnològiques: realitat virtual, impressió 3D o robòtica. Per això, es crearà una xarxa virtual dintercanvi didees i solucions entre els diferents MAKERLAB a través duna plataforma web.

3. Futurs resilients (per a projectes que contribueixen a l'enfortiment de la resiliència econòmica del món rural)

a. TERRITORI IGUALTAT (Múrcia)

Projecte liderat pel Grup d'Acció Local LEADER NORDESTE que abasta 3 objectius: les dones com a protagonistes del desenvolupament rural / la conciliació al medi rural / la igualtat de gènere als nuclis rurals. L'objectiu és fer un conjunt d'actuacions que visibilitzin les dones rurals i les facin protagonistes actives del desenvolupament del territori rural de Múrcia.

b. VICTOR COMPAN (Andalusia)

Granja local a Almeria, regentada pels joves d'una 3a generació, que es dedica a la criança de gallines en llibertat a través de pràctiques agroecològiques i que comercialitzen directament els seus propis productes.

4. Futurs innovadors i socialment inclusius (per a projectes innovadors i inclusius amb tota la comunitat rural)

a. CASA JOVE (Andalusia)

La Casa Jove és un projecte de la Fundació Social Universal (Montilla, Còrdova) que compta amb instal·lacions i equipament gratuït gratuït dirigit a persones joves fins als 25 anys. L'objectiu és crear un lloc de trobada on divertir-se, on desenvolupar les seves iniciatives i també participar en les activitats, recursos i serveis oferts.

b. LA JAIRA D'ANA (Canàries)

La Jaira de Ana és una granja escola familiar (Agüimes, Las Palmas) el principal objectiu de la qual és oferir un espai en un entorn rural que visibilitzi la importància del sector primari per a la cultura i societat canàries, a través d'experiències participatives i tallers mediambientals; a més de donar valor als productes locals mitjançant degustacions, tasts i venda de productes.

D'aquestes 8 candidatures, 6 opten al premi del vot popular dedicat a iniciatives amb participació de joves del medi rural.

Edició 2021

A la passada III edició dels “Rural Inspiration Awards (RIA) 2021” Espanya va resultar guardonada gràcies al “Projecte pilot de bioeconomia circular a escala local” , de Josenea i la Universitat Pública de Navarra. El treball va ser reconegut dins de la categoria Futur resilient , per tractar-se d'un projecte que contribueix a l'enfortiment de la resiliència de les àrees rurals.