Els joves són clau en la lluita contra la despoblació: atraure talent als municipis rurals, el gran repte dels grups d'acció local


Grupos de Acción Local

21 de desembre de 2018
Dinamización rural

Els dies 19 i 20 de desembre, a la Seu d'Urgell, Lleida, s'han reunit diferents grups d'acció local de Catalunya, Aragó i Galícia amb l'objectiu de posar sobre la taula la problemàtica que hi ha als territoris rurals a causa de la migració, cada cop més important, dels joves dels municipis rurals cap als nuclis urbans. El GAL Consorci de l'Alt Urgell-Cerdanya ha estat el Grup d'Acció Local amfitrió en aquestes jornades, en què, a través del projecte de cooperació ODISSEU, ha presentat projectes i exemples concrets de com atraure el talent jove al medi rural, servint d'exemple altres grups interessats en la temàtica.


El segon intercanvi d'experiències del darrer trimestre de l'any 2018 s'ha produït a la Seu d'Urgell, Lleida, els dies 19 i 20 de desembre. Aquests intercanvis, convocats per la Xarxa Rural Nacional faciliten la cooperació interterritorial entre els Grups d'Acció Local amb el clar objectiu de teixir i crear una xarxa que permeti treballar de manera conjunta per solucionar problemes comuns que comparteixen els diferents territoris . En aquesta jornada, el Consorci GAL de l'Alt Urgell-Cerdanya va presentar el projecte ODISSEU amb l'objectiu de posar en valor la problemàtica existent a causa del fenomen de la migració juvenil rural cap als nuclis urbans, presentant una realitat complexa, amb molts factors que intervenen en el procés, però també exposant accions concretes amb l'objectiu de mitigar la problemàtica jove.

En la inauguració d'aquests intercanvis van participar Cristina Simón, representant de la Unitat de Gestió de la Xarxa Rural Nacional, que va presentar aquestes jornades com una oportunitat perquè els grups d'acció local que es troben en una situació similar i que s'enfronten a la problemàtica creixent de l'abandonament dels territoris ia la migració dels joves de les àrees rurals, puguin posar sobre la taula i sobre la taula. A la inauguració, també va participar l' alcalde de la Seu d'Urgell, que va aprofitar les jornades per posar èmfasi en la necessitat d'apostar per la competitivitat, sent els joves el col·lectiu més vulnerable, però també el més proactiu en la posada en marxa de projectes empresarials que apostin pel medi rural. A més, el president de la Xarxa Catalana ARCA , va vincular, de forma directa, la cooperació entre els territoris amb els projectes de caràcter estratègic, assenyalant la necessitat de sentir-se identificats amb el territori, apostant per la població local i integrant els joves, els Grups d'Acció Local i tots els tècnics de les Administracions i de les oficines de joventut comarcals, LLEGIR.

ODISSEU , eix central d'aquest intercanvi d'experiències, és un projecte que acompanya els joves interessats a conèixer millor les oportunitats que hi ha als territoris rurals per desenvolupar el seu projecte professional. Aquesta iniciativa fomenta l'emprenedoria a través de diferents activitats, connectant empreses del medi rural i el talent dels joves, amb l'objectiu de donar a conèixer oportunitats professionals, facilitant la inserció laboral, contribuint a millorar el coneixement sobre el medi rural i sensibilitzant el teixit empresarial sobre el valor afegit que suposa incorporar el talent dels joves als negocis. Una de les línies clau i que val la pena subratllar en aquest context és l' ODISSEU PRACTICUM, un programa que té com a objectiu apropar els joves a l'entorn professional a través d'un programa de pràctiques remunerades a empreses situades a municipis rurals, facilitant la inserció laboral i incrementant la competitivitat empresarial amb el talent creatiu i innovador dels joves.

El projecte ODISSEU s'ha presentat com una iniciativa que parteix d'un projecte de cooperació LEADER en què més de 1.300 joves de tot el territori s'han beneficiat de les mesures adoptades, i en què queda latent la rellevància i la importància dels valors que defensa el projecte, apostant pel territori des de l'any 2011. A més, ODISSEU i talent Cowocat_Rural, l'objectiu principal del qual és la creació d'ocupació i activitat econòmica a les zones rurals a través dels valors del coworking. Per això, una de les peces clau i fonamental per a aquesta aposta és la necessitat de comptar amb xarxes de comunicació i accés a internet de qualitat que permetin fomentar els hàbits del teletreball i difondre el coworking com una manera de treballar a través de les TIC a l'entorn rural.

L'arrelament, el sentiment de pertinença a la terra o la cooperació es presenten com a elements clau per emprendre un projecte d'èxit que, a més de tot, ofereixi qualitat de vida. Aquesta és la visió d'Albert, un dels emprenedors convidats i que va presentar el projecte de turisme rural. Durant la seva intervenció va emfatitzar que “l'oportunitat més gran de totes, és la de ser jove”. Reconeix que el camí no ha estat fàcil i que han estat molts els obstacles que ha hagut de superar però que, igual que les seves companyes Laura i Meritxell, han apostat pel seu poble, pels seus orígens, permetent compaginar la passió que senten per la seva terra amb l'oportunitat de llaurar-se un futur a prop del que més volen. Altres emprenedores com Päivi , una finlandesa que va apostar pel coworking; Helena , dissenyadora tèxtil que se'n va anar de Barcelona a la comarca de l'Alt Urgell aprofitant l'oportunitat que suposa el territori i el valor intrínsec que hi afegeix la marca Pirineu; Nina , una enamorada de l'arquitectura i de la natura que va canviar la seva atrafegada vida a la ciutat per la calmada Seu; o, Isabel, amb un bonic projecte amb què pretén posar en valor els productes lactis de la zona amb els sabors més característics de la comarca, són alguns dels molts exemples que hi ha al medi rural de Catalunya i que han permès enriquir aquestes jornades, intercanviant experiències i sent punts de referència per pensar que “el canvi és possible”; que es pot revertir la tendència actual i que, treballant de forma conjunta, teixint una xarxa de contactes, es pot créixer personalment i professional, donant valor propi al territori i aconseguint el desenvolupament del medi rural.

Pel que fa a LEADER, la participació de dos dels Grups d'Acció Local Gallecs que volen emprendre un projecte de cooperació, així com l'exposició del projecte Joves Dinamitzadors Rurals , promogut pel Govern d'Aragó i presentat per Maite González d' ADEFO-Cinco Villas , van servir per posar en contacte els representants de interterritorial.