
27 de abril de 2019
Les marques de qualitat diferenciada de diferents comunitats autònomes es reuneixen a Olite, Navarra, per analitzar què aporten a les zones rurals en matèria de sostenibilitat social, econòmica, cultural i medi ambiental.
26/04/2019
La Xarxa Rural Nacional, a proposta de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles (CECRV) i l'Associació Espanyola de Denominacions d'Origen- ORIGEN ESPANYA, ha celebrat el 25 d'abril a Olite (Navarra) la jornada " el paper socioeconòmic, cultural i mediambiental de les DDOO a les zones rurals" , on les zones rurals ", procedents de tot el territori nacional. L'objectiu d'aquesta jornada era divulgar la tasca que duen a terme les Denominacions d'Origen al medi rural, i és font de sostenibilitat econòmica, eina de preservació dels ecosistemes naturals i instrument que contribueix a revitalitzar i dinamitzar els recursos culturals d'aquestes zones.
Al Reglament (UE) núm. 1151/201 2 , s'estableixen els objectius que ha de perseguir un producte de qualitat diferenciada, orientats a assegurar uns ingressos equitatius als agricultors i productors inclosos en aquests sistemes, oferir informació clara sobre els productes i el seu origen geogràfic, i garantir el respecte pels drets de propietat intel·lectual dels noms protegits. No obstant això, més enllà dels beneficis comercials per als productors, aquestes marques de qualitat diferenciada tenen una incidència real al medi rural, contribuint al desig per viure i desenvolupar projectes a les zones rurals .
En aquest context, les Denominacions d'Origen han demostrat ser eines efectives contra la despoblació i de fixació de població al medi rural , configurant i vertebrant el territori al voltant del creixement del sector primari (producció), secundari (elaboració) i terciari (turisme). Una de les idees que ha cobrat més importància durant el desenvolupament de la jornada ha estat la proposta de crear sinergies amb altres àmbits i sectors, augmentant així el compromís amb els principals agents del territori i evolucionar en la definició destratègies de negoci vinculades a aquestes marques que permetin establir directrius sectorials descobrint noves oportunitats en el medi rural. Una altra de les idees incloses en aquest enfocament de desenvolupament local és reforçar la implicació de les denominacions d'origen en la seva relació amb els grups d'acció local , en tenir un gran vincle amb el territori i que puguin ser així, motors que impulsin i promoguin l'associacionisme.
S'ha traslladat el paper de les Denominacions d'Origen com a generadores d'ecosistemes beneficiosos per al medi ambient , que preserven i fomenten la biodiversitat i que per tant poden fer una tasca molt important en la lluita contra el canvi climàtic. I en darrer lloc, s'ha afrontat el valor que tenen com a marques i la seva aportació en termes d'arrelament cultural i de creació i repartiment de valor , no només econòmic, sinó com a element de promoció del patrimoni historicoartístic d'una zona a través del turisme lligat a les DDOO.
S'ha comptat amb l'experiència de la DO Bulles i la DOP Pebre vermell de la Vera , com a exemple d'eina contra la despoblació a l'interior de la Regió de Múrcia i el nord d'Extremadura, la DO d'Utiel-Requena i la DOP Mexillón de Galícia , com a generadors de productes sostenibles i generadors d'ecosistemes positius per al medi ambient i la DOP de Jabugo per la repercussió econòmica del seu producte a la serra de Huelva. També s'ha pogut conèixer l'estratègia comercial i la posada en valor de denominacions com la DO Ribeira Sacra , DO Manchuela i DOP Idiazábal .
En definitiva, aquesta jornada ha servit per deixar constància que les Denominacions d'Origen són eines contra la despoblació i la font de sostenibilitat perquè els seus productes es poden produir de manera perdurable sense esgotar els recursos o perjudicar el medi ambient.
Les Denominacions d'Origen fan que la gent se senti orgullosa de la seva feina, contribuint a oferir als joves, ia les generacions futures, un futur basat en el desenvolupament social i econòmic, contribuint a més a crear sinergies entre el patrimoni històric, l'art i la gastronomia, essent un referent i atractiu de turisme.