El sector forestal cerca la gestió de les superfícies abandonades en la innovació tecnològica


Sector forestal

27 de maig de 2021
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales

27.05.2021. Una àmplia extensió del territori forestal d'Espanya, entre el 40 i el 50% de la superfície, es troba en situació de manca de gestió o abandonament. Això implica un risc d'incendis alt en aquestes zones, així com una pèrdua d'oportunitats i beneficis tant socials com econòmics per als municipis on es troben.


  • El grup operatiu SAGEFER desenvolupa una eina informàtica per tal de valoritzar el territori forestal, generar ocupació rural i la posada en marxa de negocis que millorin l'administració de les muntanyes.

El Grup Operatiu SAGEFER neix de la necessitat de desenvolupar una solució que dinamitzi els recursos forestals i millori la situació actual d'abandonament d'enormes superfícies de muntanya, així com la manca de cultura forestal, deficient protecció mediambiental, dèficit innovador i molts altres problemes que afecten la realitat forestal a Espanya.

Aquesta solució passa per construir una eina de programari – desenvolupada en codi obert i basada en tecnologia SIG (Sistemes d'Informació Geogràfica) , que dóna accés ràpid i fàcil a la informació registrada i millora la funcionalitat d'una cartografia estàtica.

Utilitats

Aquesta aplicació – a més de cartografiar els terrenys – serveix per unir els diferents actors del medi rural (propietaris, associacions, administracions, empreses, comunitat científica i acadèmica, ciutadania, etc.) creant una xarxa de contacte entre ells.

Així mateix, l'aplicació ofereix una solució integradora que pot ser implementada a qualsevol territori forestal d'Espanya per tres raons:

  1. Proporciona un full de ruta per aconseguir un desenvolupament òptim dels recursos forestals
  2. Gestiona l'entrada de dades i és un repositori d'informació al servei de tots els agents a qui s'adreça el servei.
  3. Permet la visualització i la gestió a través d'un visor SIG de dades, informes, mapes, gràfics, etc.

Territoris pilot

El projecte s'ha implantat en tres territoris pilot –Galícia, Castella i Lleó i Andalusia– amb diferents característiques de mides, aprofitaments i titularitats forestals, per assegurar la rèplica del model en altres territoris. La idea és que un cop desenvolupat es pugui transferir a tots els territoris d'Espanya.

A Galícia, el projecte s'està testant a Gondomar (Pontevedra), mentre que a Castella i Lleó SAFEGER està actuant a Àvila. A Andalusia s'ha implantat a la Regió muntanyenca Sud-oest de Sevilla i al nord de Cadis en localitats amb zones d'alt valor paisatgístic (Parc Natural de les Alcornocales).

Fases

El projecte es desenvolupa de forma simultània en 3 fases :

  1. Disseny del model : el Grup Operatiu identifica casos d'ús del servei a dissenyar i analitza els perfils del públic objectiu de l'aplicació.
  2. Disseny de l'eina informàtica : definició de l'arquitectura de la mateixa i de les eines que s'han d'usar.
  3. Implementació del model : als 3 territoris pilot descrits anteriorment.