
23 de setembre de 2021
22.09.2021. En l'actualitat, una de les problemàtiques més grans existents en el cultiu de la vinya són les malalties de la fusta. D'aquí ve la constitució del Grup Operatiu VITINNAT, creat el 2018 per proporcionar al sector vitivinícola solucions naturals, sostenibles i innovadores en la prevenció i la lluita de malalties de la fusta, i així augmentar la productivitat sense influir en la qualitat del fruit.
- El Grup Operatiu VITINNAT presenta resultats després de la constitució el 2018
- El seu objectiu ha estat proporcionar al sector vitivinícola mesures sostenibles contra les malalties de fusta per augmentar la productivitat sense influir en la qualitat del vi.
Per això, el Grup Operatiu ha treballat en 2 línies de recerca :
- Economia circular : investigant un nou producte de residu zero les matèries actives del qual procedeixen d'extractes naturals provinents de residus agroindustrials.
- Tecnologia polivalent : ús de la tecnologia d' ozó per controlar les malalties de la fusta que es transmeten per terra. Aquesta tècnica, utilitzada juntament amb altres solucions naturals, permet que puguin ser utilitzades tant en agricultura ecològica com en producció integrada.
Resultats
VITINNAT ha mostrat els resultats en una jornada celebrada el 6 de setembre passat. Fruit de les investigacions després de 3 anys d'estudi van presentar:
- El desenvolupament i avaluació en camp de 3 nous productes en base a extractes naturals, per controlar les malalties de la fusta de la vinya transmeses via aèria, de fàcil aplicació per a l'usuari final i aptes per a agricultura ecològica.
- Proposa la tecnologia d'ozó per controlar les malalties de la fusta transmeses per terra, utilitzant l'aigua de reg, fent-ne possible l'ús pels usuaris potencials. En aquesta línia, s'ha aconseguit reduir la càrrega microbiana del terra i del sistema de reg, alhora que es regenera la terra introduint microorganismes beneficiosos, que enforteixen la planta i milloren la producció.
- Desenvolupament d'una estratègia global a la vinya encaminada a obtenir raïm i vi sense residus de pesticides, i disminuint l'ús de matèries químiques al cultiu. Per això, s'ha elaborat una guia que es posarà properament a disposició dels usuaris.
El responsable tècnic del projecte, Juan Ignacio Gutiérrez, afirma per a la RRN que "les malalties de la vinya afecten l'interior de la fusta i només es poden curar a llarg termini. Per això, els nostres formulats (extractes semblants a un fitosanitari) serveixen sobretot per prevenir". Gutiérrez afegeix dos èxits obtinguts al Grup Operatiu: “D'una banda, hem aconseguit desenvolupar tres extractes o formulats en lloc d'un, i, a més, estem en el camí de les seves patents per comercialitzar-los al mercat”.
Juan Ignacio considera que l'objectiu de substituir pesticides químics amb noves formulacions i mitigar el risc amb aquests nous extractes està àmpliament cobert al final de les investigacions.
Aquests objectius estan alineats amb l'estratègia 'Farm to Fork' ( “De la granja a la taula” ) de la Comissió Europea, que té com a finalitat assolir una producció agrària més sostenible, destacant la disminució de l'ús de pesticides químics (fins a un 50%) per a l'any 2030.
Components
Els participants i beneficiaris del Grup Operatiu VITINNAT han estat: Centre Tecnològic Nacional Agroalimentari (CTAEX) , Cellers Familiars Matarromera , IDAI Nature , AGROZONO i Institut de Salut Carlos III .
I hi han col·laborat: Consell Regulador DO Ribera del Duero , Associació Plataforma Tecnològica del Vi , Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica i Centre d'Investigacions Científiques i Tecnològiques d'Extremadura (CICYTEX) .