
18 de febrer de 2022
- Neix Igualab, un projecte per frenar la masculinització del medi rural
- La iniciativa és fruit de la cooperació entre grups d'acció local d'Andalusia i Navarra
Les dones del medi rural han patit tradicionalment una doble discriminació: la manca daccés a diferents oportunitats (laborals, habitatge, connectivitat) i la de gènere.
Això no obstant, cada cop són més els col·lectius i agents de desenvolupament rural que prenen consciència sobre aquesta situació i actuen per educar la societat, en general, i els habitants del medi rural en particular, a establir les bases d'una societat més justa i igualitària quant a l'accés al mateix nombre d'oportunitats.
Aquest és el cas dels cinc grups d'acció local (GAL) - Guadalhorce (Màlaga), Guadix (Granada), Pedroches i Subbètica (Còrdova) i Zona Mitjana (Navarra)- que s'han unit per posar en marxa el projecte Igualab , amb els objectius següents:
- Crear una xarxa de persones expertes en igualtat
- Fomentar la participació i la implicació de dones i joves en el desenvolupament dels territoris
- Dinamitzar i visibilitzar l' ocupació i l'emprenedoria de les dones
Igualab és un projecte de cooperació que té com a objectiu consolidar un model de desenvolupament als seus territoris on la igualtat d'oportunitats entre dones i homes sigui un eix central. Per això, els cinc grups participants posaran en marxa al llarg del 2022 tres línies d'acció que engloben 12 actuacions concretes.
Línies dactuació
- 'Transversalitat i aplicació de la perspectiva de gènere als grups de desenvolupament rural i les entitats territorials' .
Té entre les seves principals actuacions :
- Un pla de comunicació per a difusió del projecte.
- L'anàlisi de bones pràctiques als territoris.
- L'elaboració d'una guia per a la incorporació de la transversalitat de gènere a les àrees de treball i futurs projectes i que serà aplicable a altres grups de desenvolupament rural.
- 'Participació ciutadana i dinamització'
Aquesta línia contempla actuacions tals com:
- Lintercanvi dexperiències entre associacions de dones.
- La creació dun grup motor jove a cada comarca.
- La celebració d'una trobada comuna que se celebrarà el mes d'abril del 2022 a Alhaurín el Grande (Màlaga) i que reunirà joves i dones dels territoris implicats.
- 'Dinamització de l'ocupació i el teixit empresarial amb perspectiva de gènere'
Aquest enfocament es desenvoluparà a través de:
- L'elaboració de 5 podcasts sobre l'emprenedoria de dones.
- La celebració de 5 seminaris als territoris de Pedroches, Guadix i Subbètica.
- L'elaboració d'una publicació digital que faci conèixer dones emprenedores.
Xifres i dades
La població sobre la qual actua el projecte de cooperació interterritorial és de 359.206 persones, 179.436 de les quals són dones i 179.770 homes.
Així mateix, el pressupost d'aquesta iniciativa és de 186.236,43 euros, un import finançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural de la Unió Europea i les comunitats autònomes d'Andalusia i de Navarra.
La Xarxa Rural Nacional va estar implicada en el procediment de coordinació d'aquest projecte, el 2020, creant un grup de treball a la web i coordinant les diferents parts implicades (autoritats de gestió i GAL).