
04 de abril de 2025
L'esdeveniment va acollir nombroses activitats com tallers, degustacions, compravenda de tòfones, exhibicions als cultius i premis als millors productors
- L'esdeveniment va acollir nombroses activitats com tallers, degustacions, compravenda de tòfones, exhibicions als cultius i premis als millors productors
- El cultiu de la tòfona negra és una pràctica sostenible i que genera impulsos econòmics i ingressos per a la població local
La tòfona negra, també anomenada “Tuber melanosporu”, coneguda per la seva intensa aroma i sabor, s'ha convertit en un ingredient essencial de la cuina gurmet. El municipi d'Abejar, a la província de Sòria, va acollir la XXII Fira de la Tòfona Negra entre els passats 12 i 16 de febrer de 2025, en què es van reunir productors, distribuïdors, xefs i amants de la gastronomia per celebrar una de les joies culinàries més preuades.
La Fira de la Tòfona Negra és un dels esdeveniments més esperats pels amants de la gastronomia d'Espanya. Cada any, aquesta trobada atrau milers de visitants desitjosos de conèixer més sobre aquest menjar tan exclusiu. Aquesta fira li ret homenatge, destacant-ne el cultiu, l'ús culinari i el potencial econòmic per a la regió.
Activitats i premis
La Fira de la Tòfona Negra és, sens dubte, un esdeveniment de gran rellevància tant per als locals com per als visitants que vénen de diferents parts del món. Durant la jornada, es va celebrar una sèrie d'activitats variades:
1. Exposició i venda de tòfones: un dels principals atractius de la fira va ser l'exposició de tòfones negres de les varietats cultivades a la regió. Els assistents van tindre l'oportunitat d'adquirir tòfones fresques, productes derivats com olis, cremes o conserves, i conèixer de prop el procés de cultiu i recol·lecció d'aquest fong.
2. Degustacions i tasts gastronòmics: els xefs de renom van oferir demostracions culinàries i degustacions, on la tòfona negra va ser la protagonista en una varietat de plats innovadors.
3. Exhibicions de caça amb gossos trufadors : una altra de les activitats populars va ser la demostració de com els gossos entrenats busquen les tòfones al camp. Aquest procés és fonamental per a la recol·lecció de la tòfona i molts productors van compartir els seus coneixements i experiències amb els assistents.
4. Premis als millors productes i productors : durant la jornada es van lliurar diversos premis que van reconèixer l'excel·lència en el cultiu i la qualitat dels productes trufats. Entre els guardonats van destacar els productors locals i, en concret, el Centre de Serveis i Promoció Forestal i de la seva Indústria de Castella i Lleó (Cesefor) , entitat guardonada amb la Tòfona d'Or del 2025 que atorga l'Ajuntament d'Abejar.
Impacte econòmic i mediambiental
El cultiu d'aquest fong ha crescut significativament en els darrers anys, sent una de les principals fonts d'ingrés de moltes zones rurals de Sòria. Forma part d´una tradició culinària que abasta des de plats simples fins a elaboracions més sofisticades.
Tot i això, no només es tracta d'un producte merament gastronòmic, sinó que genera un impacte en l'economia i el medi ambient:
- Impuls econòmic: la província de Sòria posseeix grans àrees de cultiu de tòfona que, a través de diferents iniciatives com la Fira de la Tòfona Negra, promouen la venda directa i faciliten la proximitat entre productors, restauradors locals i consumidors. A més, ha aconseguit atraure turistes que contribueixen a la dinamització econòmica de la regió.
- Sostenibilitat: el cultiu d'aquest producte no només genera ingressos, sinó que també es tracta d'una pràctica sostenible on els mateixos truficultors posen en pràctica mètodes tradicionals de cultiu que protegeixen els boscos de la regió, així com iniciatives per investigar la gestió sostenible de cultius o la creació de l' Escola de Truficultura que aquest abril obrirà les portes.