
16 de febrer de 2018
La Xarxa Rural Nacional, a proposta del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), ha organitzat aquest taller de caràcter interautonòmic, que ha abordat la situació, qualitat de vida i oportunitats de les persones amb diversitat funcional al medi rural.
16.02.2018
L'objectiu del taller va ser aprofundir en els beneficis i avantatges de treballar, des de la cooperació i la innovació , per assolir un desenvolupament rural inclusiu per als col·lectius vulnerables , en risc d'exclusió social . La jornada es va estructurar en diverses taules amb els continguts següents: presentació de projectes de referència d'entitats socials i de cooperació relacionades amb grups d'acció local que incorporen el desenvolupament rural inclusiu; divulgació de plans, polítiques i estratègies dissenyades per assolir el desenvolupament rural inclusiu; i identificació de noves oportunitats d' activitat econòmica i emprenedoria que serveixin per donar resposta a les necessitats dels col·lectius de persones en risc d'exclusió social.
Es van enfocar aquests temes des d'un punt vista pràctic, comptant amb la participació dels agents implicats al territori de les comunitats autònomes properes al lloc de celebració.
Les característiques específiques d'aquests col·lectius representen un nou jaciment d'ocupació al medi rural i, per tant, una oportunitat per al desenvolupament socioeconòmic en aquestes zones. S'ha posat de manifest que tant les empreses, com els grups d'acció local i els ajuntaments, han de continuar treballant en el desenvolupament de nous models de negoci que ajudin a fixar població i revertir el procés de despoblament , incloent-hi activament totes les persones.
Com a reflexió final de la jornada es va posar de manifest que les persones amb diversitat funcional i els col·lectius en risc d'exclusió social que viuen al medi rural enfronten un doble repte: la seva discapacitat i les limitacions inherents al medi rural. Per això les administracions estan cridades a tenir-ho en compte i donar suport a la població del medi rural amb diversitat funcional amb especial èmfasi.
Des de la Xarxa Rural Nacional s'ha adquirit el compromís de continuar difonent bones pràctiques en aquest tipus de projectes, de cara a millorar-ne la difusió i rèplica en diferents zones del territori . Ponferrada es va triar com a punt de trobada per ser intermedi de les comunitats autònomes del quadrant nord-oest de la Península Ibèrica: Galícia, Astúries, Cantàbria i Castella i Lleó, amb la intenció de realitzar altres tallers que cobreixin la resta del territori.