COWORKING: Una oportunitat per al desenvolupament territorial i social


COWORKING: Una oportunidad para el desarrollo territorial y social

01 de febrer de 2019
Dinamización rural

El dia 31 de gener va tenir lloc la jornada sobre Coworking: una oportunitat per al desenvolupament territorial i social al medi rural, celebrada al municipi d'Olot (Girona). A la trobada van acudir més de 40 participants procedents de Catalunya, Madrid, Galícia i Castella Lleó entre d'altres, representant els interessos de Grups d'Acció Local, professionals i freelance del coworking i molts altres interessats en la temàtica.


31/01/2019

El coworking rural s'ha presentat com una nova fórmula, més innovadora, que permet treballar contribuint a la dinamització econòmica de les zones rurals a través de les diferents formes de gestió, oferint oportunitats adaptades a un públic cada vegada més autònom i independent, que busca connectar els valors del territori amb el seu projecte professional i personal.

La jornada es va plantejar com una trobada en què es pogués compartir coneixement, conèixer les bones pràctiques i projectes de les diferents regions espanyoles, presentant les oportunitats i detectant les necessitats que es generen a l'entorn del coworking rural amb l'objectiu d'interconnectar i vincular professionals de diferents sectors d'activitat, presents en l'àmbit rural, i oferint-los la visibilitat i les eines necessàries.

El projecte COWOCAT RURAL , dut a terme en el marc d'ajudes per al desenvolupament de projectes de cooperació dels Grups d'Acció Local de Catalunya en el marc del PDR 2014-2020, està cofinançat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i el FEADER, i el Consorci Intercomarcal d'Inicia d'Ebre Terra Alta qui ho promou. En aquest context, Cowocat_Rural es presenta com un projecte innovador amb l'objectiu de fomentar l'activitat econòmica als territoris rurals a través del desenvolupament de projectes i promovent l'ús de les tecnologies i de la comunicació per a la creació de llocs de treball i d'activitat econòmica a les zones rurals, fomentant els valors del coworking i del teletreball. Jaume Bages, coordinador d'aquest projecte, assenyala que “ Cowocat Rural permet atreure i fixar capital humà qualificat a les zones rurals i és una alternativa de creixement i desenvolupament”.

Jordi Silvente, president de l' Associació Catalana de Coworking , va assenyalar el coworking com una eina amb valors associats, que ajuden a establir noves formes de treball on es connectin espai amb creativitat, talent, multiculturalitat , innovació, experiència i diversitat. Marc Navarro, consultor en coworking va presentar com es crea comunitat a l'entorn del coworking, i durant la seva exposició va anar presentant els ponents que van participar a la taula rodona de la tarda, exemplificant de forma molt gràfica com es generen aquestes sinergies entre els mateixos coworkers i amb el territori.

Laia Benaiges, d'Espai La Magrana, Martí Batalla, del Palau Cowork de la Seu d'Urgell van ser alguns dels ponents que van poder compartir la seva experiència i exposar els seus projectes durant aquesta jornada. Marc Planagumà , gerent de Núria Social, lloc on es va celebrar aquesta jornada organitzada per la Xarxa Rural Nacional, va assenyalar la importància del medi rural, d'innovar i de buscar nous camins per aconseguir un desenvolupament del medi rural, amb els esforços dirigits a una sostenibilitat econòmica, social i vital, basada en l'agroecologia, l'economia col·laborativa i un enfocament solidari.

"El coworking funciona perquè es creen connexions, es dinamitzen espais i es desenvolupa territori"