
25 de octubre de 2019
25/10/2019. L'activitat dels Grups d'Acció Local (GAL), l'Administració local i la resta d'agents del medi rural per articular les polítiques públiques requereix una compressió i una aplicació adequada de les diferents regulacions i eines en matèria de contractació pública. Per cobrir aquesta necessitat, la Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat un taller de formació en què experts han analitzat la Llei de Contractes del Sector Públic i la seva aplicació específica als Grups d'Acció Local.
El curs de formació, celebrat a Biar (Alacant), entre el 21 i 24 d'octubre, organitzat per la RRN ha constituït una oportunitat per aprofundir en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic i el seu règim d'aplicació als grups d'acció local. Els GAL, presents i procedents de diferents comunitats autònomes, han compartit experiències amb vista a contemplar diferents maneres de procedir de cara a agilitzar els seus procediments.
La sessió del primer dia va començar amb una ponència formativa a càrrec de Carlos Cardosa, responsable administratiu i financer del GAL Entreparques , que ha explicat l'àmbit objectiu i subjectiu de la Llei , però ha abordat els problemes derivats sobre la seva aplicació. Després d'aquesta sessió es conclou que els GAL es consideren poders adjudicadors no Administració Pública , el que es coneix com a PANAH , regits pel que estableix aquesta norma (títol I del llibre III). La principal novetat respecte a la llei prèvia és la supressió de les instruccions de contractació .
El segon dia del curs, Irene Bonet, advocada de l'Estat del Ministeri de Foment ha indicat tots els procediments a desenvolupar a l'hora de subscriure un contracte, a més dels diferents tipus de contractes presents a la norma, segons mida i altres característiques , i ha aprofundit a analitzar els requisits de capacitat i solvència dels GAL i com definir els criteris d'adjudicació a les licitacions .
Des de l'òptica del control i la verificació reglamentària de les despeses cofinançades , l'expert Lluis Noguera ha analitzat l'endemà els aspectes crítics a la contractació . Noguera ha recomanat bones pràctiques per als procediments de contractació, com és la planificació de la contractació per complir els terminis exigits a la publicitat o l'ús de criteris d'adjudicació adequats i correctes . També s'han recorregut els criteris per a l'aplicació de correccions financeres per part de les autoritats del Feader.
L'últim dia del taller, la ponència del responsable administratiu financer del GAL CEDER Vall del Tiétar , José d'Álvaro Benito, que ha entrat en detalls sobre el contracte menor , i el que estableix l'article 118 sobre l'expedient de contractació .
Totes les sessions s'han acompanyat amb continguts teòrics i pràctics, compartint un espai important del programa al tractament i posada en comú de situacions reals, fet que ha revertit en la necessitat d' orientar i guiar els grups d'acció local . La llei és viva i subjecta a múltiples interpretacions , per la qual cosa cal treballar de forma contínua en la seva comprensió.
Les presentacions desenvolupades donen peu a un interessant intercanvi entre els assistents en què, entre altres qüestions, es conclou la necessitat de prosseguir la formació en la matèria, a través de tallers pràctics, on per exemple es realitzin casos pràctics de com elaborar uns plecs de prescripcions tècniques , com publicar una licitació a la Plataforma de Contractació del Sector Públic o aprofundir en les claus.
Una altra de les qüestions que cal subratllar és la necessitat que tant aquesta llei, com el conjunt de polítiques i lleis de l'Estat, s'adaptin a la realitat del medi rural.
Les jornades formatives s'han completat amb activitats culturals , com ara les visites a un obrador de torró , fàbrica artesanal de ceràmica ia l'entorn rural, presidit pel seu majestuós castell en una de les zones boscoses de la província d'Alacant.
Les presentacions realitzades i les properes activitats que es desenvolupin en la matèria seran publicades properament a la nostra pàgina web.