El Grup Operatiu IMAI desenvolupa una aplicació d'identificació de fustes per lluitar contra el frau al sector


IMAI

26 de gener de 2022
Innovación

Projecte didentificació de fustes per dispositiu mòbil.


25.01.2022 . Espanya s'ha convertit en un dels països pioners del món en realitzar una aplicació mòbil (“app”) que serveix per evitar el frau al sector fuster.

  • El Grup Operatiu IMAI desenvolupa una aplicació informàtica que identifica les fustes amb una lupa d'augment posada en un dispositiu mòbil
  • El seu objectiu és evitar la desforestació i el canvi climàtic, en identificar fustes de zones prohibides i evitar la tala no controlada
  • Alhora, l'aplicació ajuda a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en la seva lluita contra el frau fuster

El Grup Operatiu "Identificació de fustes i intel·ligència artificial" ( GO IMAI ) està desenvolupant una aplicació mòbil mitjançant la qual identificar tipus de fustes utilitzant la intel·ligència artificial combinada amb el coneixement de l'anatomia de la fusta.

Segons ha explicat a la Xarxa Rural Nacional (RRN) un dels investigadors i responsable del projecte, Luis García Esteban , es tracta d'una aplicació que neix per dotar les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat d'una eina d'Intel·ligència Artificial (IA). García Esteban, destaca que l'objectiu inicial va ser "establir una eina d'alerta primerenca" per si la fusta no coincideix amb allò establert entre comprador i venedor o per si no compleix amb el Reglament Europeu de la Fusta respecte a espècies protegides o amb laConvenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES) .
Alhora, la coordinadora del Grup Operatiu, Paloma de Palacios , assenyala que els objectius inicials del GO s'han ampliat en dos sentits:

  • S'ha augmentat el nombre de tipologia de fustes que cal identificar.
  • Ara, l'app està plantejada per al públic general i serà totalment lliure i gratuïta.

Funcionament
L'aplicació col·loca una lupa de 24 i una altra de 400 augments per fer una fotografia que sigui capaç d'establir una primerenca alerta en aquells carregaments sospitosos de fusta procedent de comerç il·legal amb un percentatge d'encert. Aquesta fotografia diu quin tipus de fusta és, així com el percentatge de probabilitat real que sigui aquesta tipologia de fusta. Actualment, els responsables del GO integrats a la Universitat Politècnica de Madrid ( UPM ) s'encarreguen de les bases de dades de les fustes. Quan recopilen la informació, l'envien a l'altra institució universitària implicada, la Universitat de Granada ( UGR ), que s'encarrega de millorar l'algorisme amb machine learning i desenvolupar-ne l'aplicació. Un tercer implicat, l´Associació Espanyola del Comerç i Indústria de la Fusta ( AEIM ) estableix el punt d´unió amb el sector d´importadors de la fusta.

Contra el canvi climàtic i el frau
La importància de l'aplicació, segons els seus responsables a Madrid, rau en la capacitat de lluita contra el frau, a més de repercutir en beneficis climàtics i ambientals: “Si som capaços de filtrar, encara que fos només el 20% de la fusta que es comercialitza al món, estarem impedint la desforestació i el canvi climàtic”. Els investigadors de la UPM han llançat juntament amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic una guia macroscòpica d'alerta primerenca que mostra el procediment a realitzar per a la identificació, i que és equivalent al que es farà amb l'aplicació de GO IMAI.
Aquest projecte d‟innovació està emmarcat en el Programa Nacional de Desenvolupament Rural, i té finançament del FEADER (80%) i de l‟Administració General de l‟Estat (20%).

A més de la UPM, la UGR i l'AEIM, altres actors subcontractats són Everyware Technologies, SL, la Fundació Descobreix, Donosti Frame, SL i José Luis Fermosel Álvarez.