El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació inicia un programa de millora genètica de l'alzina i l'alzina surera per pal·liar la síndrome de la Seca.


La Seca

20 de març de 2020
Cambio climático y gestión de recursos naturales

12/03/2020. El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha posat en marxa un programa nacional de conservació i millora genètica de l'alzina i l'alzina surera davant la síndrome de la Seca. L'objectiu és obtenir exemplars tolerants a la podridura provocada pel fong Phytophthora cinnamomi


La Seca és una síndrome de decaïment de les alzines i les sureres que està provocant unes altes mortaldats d'aquests arbres en nombrosos focus d'afectació a la península Ibèrica, especialment al sud-oest. Aquesta síndrome no es pot atribuir a una única causa, encara que la seva principal raó és la de la podridura de l'arrel provocada per la presència al sòl del fong Phytophthora cinnamomi. La “Seca dels Quercus” es pot considerar actualment la principal amenaça de les formacions d'alzines i sureres, ja que compromet l'estabilitat i la persistència d'ecosistemes tan importants en l'àmbit mediterrani com són les deveses.

Per tot això, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha iniciat un programa nacional de conservació i millora genètica de l'alzina i l'alzina surera davant la síndrome de la Seca, en què l'objectiu últim és obtenir exemplars tolerants a la podridura que després es puguin utilitzar en la regeneració de l'arbratge de les deveses i de la muntanya.

Com es fa la millora genètica?

A través de la recol·lecta de glans d'exemplars que han sobreviscut al camp i de la producció de plantes en vivers a què se'ls inocula el fong perquè, alternant períodes d'inundació i de sequera, se'ls pot avaluar la tolerància a la malaltia durant dos anys consecutius.

Els exemplars supervivents es consideren tolerants en diferents graus i amb ells es pretén, per una banda, instal·lar horts planters per a la producció de glans que generin en el futur plantes tolerants amb una alta diversitat genètica i, de l'altra, clonar els millors exemplars a través de multiplicació vegetativa, especialment a través de tècniques de cultiu in vitro.

A més d'aquestes activitats, es faran altres accions complementàries que permetin avançar en el coneixement d'aquesta malaltia:

  • Anàlisi del component biològic del sòl als focus de Seca.
  • Recollida de diferent material vegetal per a l'estudi de marcadors moleculars que permetin identificar gens o proteïnes que expressin tolerància a la malaltia i, així, poder avaluar i avançar en la millora genètica de forma més ràpida.

Per a l'execució d'aquest programa a llarg termini, es compta amb una inversió de 2.299.976,95 € per als quatre primers anys, amb un cofinançament del FEADER al 75%, en estar aquestes activitats incloses al Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020, dins de la submesura 15.2, de suport al foment i la conservació.