El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació llença una campanya de comunicació sobre la nova Política Agrària Comuna (PAC)


Campaña PEPAC Lo que pasa en el campo

05 de juliol de 2022
Dinamización rural

L'objectiu és estrènyer llaços entre el món rural i urbà i, més concretament, fer que la gent conegui no només el que la PAC fa pels pagesos i ramaders, sinó en benefici de tota la societat.


  • La campanya s'anomena “El que passa al camp no es queda al camp”
  • L'objectiu és apropar un coneixement més gran de la Política Agrària Comuna (PAC) a la ciutadania en general
  • Un 38% de la població espanyola no ha sentit a parlar mai de la PAC, segons l'últim eurobaròmetre
  • La PAC ha suposat un impuls transcendental per al sector agrari a Espanya, ja que ha contribuït a multiplicar per cinc les exportacions ia incrementar la renda agrària un 48%

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas ha presentat al Reial Jardí Botànic de Madrid, la campanya de comunicació “El que passa al camp no es queda al camp” , amb la qual el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació vol fer arribar un coneixement més gran de la PAC a la ciutadania en general.

L'objectiu és estrènyer llaços entre el món rural i urbà i, més concretament, fer que la gent conegui no només el que la PAC fa pels pagesos i ramaders, sinó en benefici de tota la societat. "La PAC és una política de suport al conjunt dels ciutadans, perquè contribueix a proporcionar aliments segurs a preus raonables", ha assegurat.

Així mateix, Planas ha assenyalat els beneficis que té la Política Agrària Comuna (PAC) per a tota la societat en conjunt, ja que proporciona aliments sans i de qualitat, alhora que afavoreix la sostenibilitat mediambiental i el desenvolupament de l'àmbit rural.

Novetats del PEPAC

La nova PAC, que entrarà en funcionament el proper 1 de gener del 2023, destinarà un 43% del seu pressupost a l'obtenció d' objectius climàtics i mediambientals , en línia amb el Pacte Verd Europeu i les seves estratègies més agràries, com són “De la granja a taula” i “Biodiversitat per a l'horitzó 2030”.

Una altra de les novetats és afavorir el relleu generacional i la incorporació de les dones a l'àmbit rural. Precisament, la campanya “El que passa al camp es queda al camp” té missatges específics per a aquestes franges de població, ja que es considera que seran les grans protagonistes de la transició a un model productiu agrari digitalitzat .

En aquesta nova PAC, a més de la digitalització i modernització de les explotacions cap a models cada cop més sostenibles per lluitar contra el canvi climàtic, serà clau el relleu generacional, ja que Espanya destinarà “220 milions d'euros a l'any exclusivament per incorporar joves a l'activitat agrària”. També és important que, per primera vegada, la futura PAC, gràcies a Espanya, comptarà amb mesures per fomentar la igualtat en el medi rural . És un dels objectius específics de la política agrària.

La PAC per a Espanya

A Espanya, la PAC ha constituït un impuls transcendental per al sector agrari, tal com reflecteixen, per exemple, la dada de l'increment d'un 48% de la renda agrària, des del 1990 fins avui, o la multiplicació per cinc de les exportacions que, actualment, ja superen els 60.000 milions d'euros. Espanya ha passat de tenir una balança comercial agroalimentària negativa als anys noranta a aconseguir un saldo positiu de 19.000 milions d'euros el 2021.

A Espanya, només la PAC suposa uns 6.800 milions d'euros a l'any, que arriben de manera directa a més de 680.000 beneficiaris a Espanya. El gruix, uns 5.700 milions d'euros, correspon a ajudes directes i mesures de mercat, que principalment “aporten una xarxa de seguretat per als nostres productors, que els protegeix davant de crisi i els ajuda a competir en un món globalitzat”.

Els fons de desenvolupament rural arriben a uns 1.100 milions d'euros a l'any i es complementen amb el finançament de l'Estat i les comunitats autònomes, amb 550 milions d'euros més.

Per a la nova PAC, Espanya malgrat la reducció del pressupost comunitari per la sortida del Regne Unit de la UE, “hem aconseguit mantenir el pressupost per a Espanya, amb 47.724 milions d'euros per al període 2021-2027.

60è aniversari PAC

A l'acte s'ha fet referència al 60è aniversari de la PAC ia la paradoxa que suposa que continuï sent una gran desconeguda per a moltes persones. Segons dades de l'últim eurobaròmetre, un 38% de la població espanyola no ha sentit a parlar mai de la PAC, mentre que a un altre 53% li sona, però en desconeix les particularitats. Són xifres que ens situen per sota de la mitjana comunitària i que fan que aquesta nova campanya promocional es consideri “oportuna, necessària i pertinent”.

La PAC suposa un terç de tot el pressupost comunitari, tot i que amb prou feines genera un 1% de tota la despesa pública dels estats de la Unió Europea. Amb una despesa, per ciutadà comunitari, de 31 cèntims al dia, els 447 milions d'habitants de la UE "disposem d'un subministrament estable d'aliments diversos, a preus raonables i amb les garanties més grans, a més de contribuir a mantenir el medi ambient i el món rural", ha remarcat Planas.

Dades de la campanya

La campanya es desplegarà mitjançant mitjans digitals, televisió, ràdio, premsa i publicitat exterior. S'estima que es poden assolir els 700 milions d'impactes. L'objectiu és millorar el coneixement de la població espanyola sobre aquesta important política europea que “està molt present a la nostra vida quotidiana”, ja que té forma d'aliments i arriba, cada dia, fins a les nostres neveres i els nostres plats.