El projecte europeu “Polirural” aborda la governança dels nuclis rurals


Proyecto europeo "Polirural"

24 de juny de 2022
Dinamización rural

Polirural és un projecte d'innovació que proporciona a les poblacions rurals accés al coneixement des d'un entorn d'aprenentatge inclusiu on els nuclis rurals, els investigadors i els responsables de dissenyar polítiques es reuneixen per cercar estratègies comunes. El seu objectiu és deixar els responsables polítics i les persones que prenen decisions a les àrees rurals el més preparats possible de cara als desafiaments rurals existents i emergents.


El projecte europeu “Polirural” aborda la governança dels nuclis rurals

  • La despoblació, l'abandonament de terres i la pèrdua de biodiversitat són els reptes que es pretenen abordar, donant protagonisme a les poblacions rurals a la presa de decisions
  • Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea

“Tot pel poble, però des del poble”. Aquest principi de “ruralisme il·lustrat” sembla ser l'eix del projecte Polirural , el qual veu la llum el juny de 2019 des de la Universitat de Ciències de la Vida de Praga (República Txeca).

Polirural és un projecte d' innovació –amb finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea– que proporciona a les poblacions rurals accés al coneixement des d'un entorn d'aprenentatge inclusiu on els nuclis rurals, els investigadors i els responsables de dissenyar polítiques es reuneixen per cercar estratègies comunes. Per això, s'usa com a metodologia:

  • L' avaluació de l'eficàcia que han tingut les intervencions polítiques planificades fins aquell moment
  • Un estudi que recull la possible trajectòria de desenvolupament futur de l'agricultura i els seus sectors afins fins al 2040, utilitzant diversos escenaris on la societat rural ocupa un lloc central en totes les alternatives possibles.

L'objectiu de PoliRural és deixar els responsables polítics i les persones que prenen decisions a les àrees rurals el més preparats possible de cara als desafiaments rurals existents i emergents. En definitiva, es tracta de treballar la resiliència d'aquestes àrees i el seu apoderament .

Objectius

Per això, el projecte estableix 4 metes prioritàries:

  1. Dissenyar un centre d'innovació de polítiques de governança per a una política rural participativa . Això implica:
  • Construir una comunitat a cada regió pilot (12 en total) amb un organisme governamental (regional o local); una organització comunitària rural ; i universitat, empresa de recerca i/o innovació .
  • Minimitzar la bretxa investigació-política-pràctica en incloure totes i tots en la identificació de problemes, de cerca d'informació i plantejament de solucions.
  • Fomentar l' intercanvi de coneixements dins de les regions mitjançant un centre d'innovació de polítiques digitals i un curs virtual gratuït accessible a tothom ( MOOC ).
  1. Mesurar les sensibilitats regionals respecte a les polítiques a desenvolupar a través de:
  • Enquestes
  • L'ús de la “mineria de textos” (procés per obtenir informació d'alta qualitat del text) en diversos idiomes i en diferents tessitures per posar a prova els objectius de la política rural feta fins ara.
  1. Establir una previsió de l'evolució de les localitats esmentades, partint dels seus antecedents i preveient possibles escenaris en el futur:
  • Usant mètodes quantitatius i qualitatius que creuin dades econòmiques, socials, polítiques i ambientals de les 12 regions pilot i fins al 2040.
  • Usar un programa informàtic simulador de polítiques que faciliti als governants la comprensió de les interrelacions i la influència de diferents polítiques, factors i forces en la dinàmica.
  1. Establir una filosofia rural que camini cap a una habitabilitat rural que sigui atractiva:
  • Amb una investigació dels factors que fan que certs llocs i professions rurals siguin més demanats que altres llocs i oficis.
  • Integrant els nous habitants que han arribat al medi rural.

Regions pilot

Les regions pilot on s'estan desenvolupant els “plans d'acció regionals” són: Flandes (Bèlgica), Monaghan (Irlanda), Segóbriga (Espanya), Vidzeme (Letònia), Mazowieckie (Polònia), Bohèmia Central (República Txeca), Regió d'Eslovàquia, Apúlia (Itàlia), Gevgelija-Strumica (Macedònia) i Galilea (Israel).

L'objectiu principal dels plans d'acció regionals és definir solucions per abordar els desafiaments identificats amb vista al futur. De moment, les conclusions que donen aquests plans són:

  • La majoria dels desafiaments identificats estan relacionats amb la prosperitat de les àrees rurals, particularment amb la manca de diversificació econòmica.
  • La manca de connexió a internet de qualitat i l'escassa digitalització del sector primari fa que les àrees rurals no se sentin connectades .
  • Les regions pilot han identificat com a desafiaments orientats a la resiliència l'adaptació al canvi climàtic, la reducció de la petjada de carboni i la protecció de la natura.
  • Les regions pilot veuen la millora de la governança de les seves regions com un dels avenços més importants per al desenvolupament.

Seminaris

Polirural organitza seminaris i activitats que es poden consultar aquí .