“La durada de la pandèmia no ha permès un canvi de mentalitat del que és urbà al rural”


Guillermo López

28 de setembre de 2021
Dinamización rural

23.09.2021. “La revista que vol treure't al camp”. Així de salvatge es presenta “Salvatge”, una revista trimestral amb dos anys de vida (des de juliol de 2019), que cerca una nova mirada sobre el món rural. Amb un enfocament inductiu – des del microscòpic al gran – Salvatge mostres històries petites però sorprenents que ens descobreixin noves coses i ens permetin conèixer una mica millor els nostres pobles i medi rural.


  • Guillermo López, director de la revista “Salvatge”, xerra amb la RRN sobre pandèmia, joventut rural, projectes rurals, teletreball, crowfunding i la nova manera de relacionar-nos amb les àrees rurals

Salvatge , que va néixer gràcies a un projecte de crowfunding o economia social col·laborativa, compta actualment amb 2.500 subscriptors i s'enfronta al seu tercer any de vida amb el repte de continuar ampliant lectors, alhora que anar recuperant la publicitat perduda durant la pandèmia.

Xarxa Rural Nacional: ¿ Hi ha vida més enllà de la ciutat?

Guillermo López: Sí, i, a més, diferent . Precisament el que caracteritza el medi rural és la varietat de projectes de vida diferents que pots abraçar i emprendre.

RRN: L'economia col·laborativa planteja l'aparició de noves oportunitats: el crowdfunding, els nòmades digitals, els coliving i coworking rurals… penses que aquí hi ha un nou nínxol de mercat per al món rural?

GL: Sí, de fet, la revista Salvaje va néixer precisament gràcies al crowfunding o apadrinament. És necessari buscar noves fórmules d'organització socioeconòmiques i d' associacionisme , sobretot.

RRN: ¿ Consideres que la pandèmia ha donat una nova força a allò rural? Està la gent sospesant de nou un retorn al poble i al camp?

GL: La pandèmia no ha durat tant de temps com perquè qualli un nou model de relacions entre les àrees rurals i urbanes. No ha donat temps per a un canvi de mentalitat.

RRN: ¿ A quins reptes avui s'enfronta una petita empresa dedicada al món rural, en aquest cas, una revista?

GL: En el nostre cas, a la supervivència econòmica. Estem molt satisfets dels nostres 2.500 subscriptors en dos anys de vida, però fa falta l'entrada de publicitat perquè sigui rendible el negoci. crec que sí que els hem aconseguit. Tenim un punt de vista propi i una veu reconeixible.

RRN: ¿ Què necessita el medi rural actualment per ocupar un lloc destacat?

GL: Treure's complexos i creure-s'ho. Ha de canviar la mentalitat actual i prendre consciència del seu poder. Ha d'organitzar-se bé per agafar més força i més presència.

RRN: El teletreball ¿ ha arribat per quedar-se? Suposa una via de repoblació per al món rural?

GL: Ha omplert titulars, però s'està esvaint. A més, les àrees rurals no només necessiten connexió digital, sinó sobretot accés als serveis bàsics. La base del medi rural és el sector primari, no el sector serveis.

RRN: Finalment, ¿ quins consells donaries als joves rurals?

GL: Han de ser conscients que sense ells no hi ha futur i que viuen en un mitjà amb moltíssima potencialitat .