
24 de gener de 2023
El programa “Redprenent al teu poble” té per objectiu millorar el nivell cultural i reduir la bretxa digital de les persones adultes que no tinguin aquests coneixements, així com oferir una formació d'acord amb les noves tecnologies i els reptes de la nostra societat actual.
- La Universitat Nacional a Distància (UNED) i la Diputació de Lleó posen en marxa el projecte 'Redprenent al teu poble' per apropar la docència als nuclis rurals
- El programa portarà formació universitària a 167 localitats de 97 municipis de tota la província
Les possibilitats virtuals que s'han obert després de la pandèmia del COVID-19 possibilitaran que territoris descentralitzats d'organismes d'ensenyament reglat i oficial puguin accedir a estudis superiors amb la titulació corresponent.
Mostra d'això és el programa “ Reprenent al teu poble” , enfocat a contribuir al desenvolupament sociocultural dels residents en municipis de menys de 20.000 habitants de la província de Lleó, i amb els objectius següents:
- Millorar el nivell cultural i reduir la bretxa digital que pateixen aquelles persones pertanyents a la població adulta, que al seu dia no van tenir oportunitat d'adquirir coneixements bàsics necessaris per al desenvolupament normal en les activitats quotidianes.
- Proporcionar una formació que doni resposta als avenços tecnològics i als reptes actuals de la nostra societat. Així, es tracta de dotar coneixements, destreses i tècniques que facilitin la promoció social i laboral a les persones dels pobles.
En definitiva, es planteja un programa de dinamització i emprenedoria per al territori i des del territori, ja que la formació és impartida per agents de la pròpia província.
Fórmula mixta
El projecte “Redprenent al teu poble” està liderat per la Càtedra de Territoris Sostenibles i Desenvolupament Local , que és el braç executor de la UNED (Universitat Nacional d'Educació a distància) per implantar als territoris el seu programa “La UNED i el territori”. La Càtedra compta amb el Centre d'Innovació i Emprenedoria al Territori (CIET) i l' Observatori de Drets Socials i Desenvolupament Local Sostenible per desenvolupar-ne la metodologia.
Els cursos del programa s'imparteixen de manera mixta, tant presencialment com virtualment. A nivell presencial la formació s'executa a través de 3 potes:
- Sessions presencials: amb atenció directa i personalitzada per part dels docents/dinamitzadors al grup d'estudiants. Duren 2 hores i es fan a través de tauletes digitals que se li facilita a l'alumnat. Aquesta part es divideix en dos blocs: “Inclusió digital al món rural” i “La UNED al teu territori”.
- Conferències temàtiques: a càrrec d'especialistes i impartides presencialment a les localitats adherides al programa. També se'n disposa a posteriori a la plataforma virtual.
- Tallers: dirigits a emprenedors del territori i desenvolupats presencialment a les localitats adherides al programa. Els tallers estan relacionats amb el projecte Smart Campus-Smart Aules de la UNED i el Hub d'innovació en què el CIET col·labora en matèria d'eines digitals.
Alhora, els alumnes inscrits tenen una plataforma virtual a través de la qual tenen accés a tot el material disponible al programa.
En definitiva, el programa intenta fomentar una educació permanent que doni resposta als avenços tecnològics i als reptes canviants de la societat actual. Pretén dotar de coneixements, destreses i tècniques imprescindibles que facilitin la promoció social i laboral de les persones del medi rural, per facilitar-ne la integració en el seu entorn i en la vida social, cultural, política i econòmica de qualsevol regió.