
09 de juny de 2021
08.06.2021. Els joves són el present i el futur del medi rural. Elles i ells constitueixen el motor del canvi, i – com a hereus que són de la terra – estan cridats a transformar els seus territoris. D'aquí la creació d'un Grup temàtic per part de la Xarxa Rural Nacional que aglutini tant la visió com les propostes dels joves perquè, a través de les seves aportacions, marquin l'actuació del Pla d'Acció de la Xarxa Rural Nacional els propers mesos.
- La Xarxa Rural Nacional (RRN) crea el grup temàtic Joves i Medi Rural amb 39 experts procedents de l'àmbit rural de tot Espanya
- Les seves propostes ajudaran a definir les actuacions de la RRN durant els propers mesos a la temàtica de 'Joves'
- L'enquesta llançada per la RRN per a joves del medi rural ha estat resposta per més de 1.000 persones i traça un perfil actual de les seves demandes i necessitats
El grup de treball Joves i Medi Rural s'ha constituït amb 39 experts del medi rural amb diferents perfils (acadèmic, institucional, científic, associatiu, habitants del medi rural etc.) i amb àmplia representació dels territoris nacionals. L' objectiu del grup és definir propostes i idees que la RRN pugui posar en marxa, per ajudar a cobrir les necessitats que tenen els joves que viuen o que volen començar un nou projecte de vida al medi rural.
Enquesta sobre les vostres necessitats
Simultàniament a la configuració d'aquest grup, i amb l'objectiu de recopilar informació per a la definició de les activitats de la RRN sobre joves, la RRN va llançar una enquesta de la qual van rebre 1.053 respostes durant els 15 dies que va estar oberta. La participació correspon principalment a joves menors de 41 anys ( 83,5% ), dels quals més de la meitat són menors de 31 anys.
Quin perfil de la joventut rural a Espanya dibuixa aquesta enquesta?
- En primer lloc, gairebé un 40% dels enquestats viuen a municipis de menys de 1.000 habitants.
- Més del 70 % dels enquestats viuen en municipis de menys de 5.000 habitants.
- Hi ha un alt nivell de satisfacció pel fet de viure al medi rural per part dels joves menors de 41 anys
I quines necessitats demanen els joves per quedar-se a viure en nuclis rurals?
- Ocupació : 32%
La majoria (22,74%) donen importància a l'autoocupació i emprenedoria, per la qual cosa reclamen formació específica per emprendre.
- Serveis bàsics : 15%
Els més demandats són els serveis d' educació i sanitaris (més del 30%) i la millora d' infraestructures que connectin amb altres nuclis de població. En segon lloc –amb un 14%– es reclama una aposta per la digitalització i l'accés a internet de qualitat.
- Suport de l'Administració pública: 12%
Es requereix per part dels responsables públics més ajuts econòmics, així com ajuts per accedir a la terra ia l' habitatge .
Les comunitats autònomes amb més participació a l'enquesta han estat Aragó (20,51%) i Castella-la Manxa (20,32%), seguides del Principat Astúries (12,82%), Castella i Lleó (11,30%) i Andalusia (9,02%). La resta de comunitats van tenir una participació per sota del 5%.
Contribució de la Xarxa Rural Nacional
En aquesta enquesta els joves també deixen clar en què consideren que la RRN els pot ajudar. Els temes que destaquen són l'accés a l'ocupació (56,4%), l' emprenedoria al medi rural (49,5%) i la innovació i digitalització (40,7%). Per als menors de 41 anys, l'accés a l' habitatge és també un dels temes més rellevants, amb el 39,61%.
A la reunió del grup temàtic amb la RRN, els 39 integrants van llançar els seus suggeriments per aglutinar tots els temes derivats de l'enquesta. Entre elles destaquen propostes com ara la formació in situ en nuclis rurals, també com a forma de potenciar el turisme actiu; la creació de hubs comarcals o centres de suport a projectes “llavor”; la creació de xarxes provincials de joves amb corresponsals que actuïn d'intermediaris entre administració i joventut, o la implementació de beques per fer pràctiques a empreses rurals.
Totes seran analitzades per dissenyar, en la mesura del possible, les properes actuacions de la RRN en matèria de joventut rural.