
20 de febrer de 2023
La PAC oferirà suport financer per als productes orgànics a través dels ecorregimens i donarà suport a l'agroecologia a través de l'assistència tècnica, l'intercanvi de bones pràctiques orgàniques i l'assessorament agrari, particularment com a part dels AKIS.
- La Comissió Europea ha establert un pla d'acció ecològic per a la Unió Europea (UE) a través del qual s'intentarà que el 25% de les terres agràries siguin dedicades a cultius ecològics el 2030
- La nova Política Agrícola Comuna (PAC) es mobilitzarà plenament per donar suport a l'execució del Pla d'acció per a la producció ecològica a la UE
Aquesta setmana ha tingut lloc Biofach , la fira comercial més gran del món per a aliments i agricultura orgànics. Biofach es duu a terme cada any a Nuremberg (Alemanya) i sol reunir una mitjana de 2.774 expositors i uns 46.700 visitants professionals de prop de 130 països. És evident, doncs, la tendència a l'alça del consum i de la producció d'aliments agroecològics.
La Comissió Europea (CE), conscient de la necessitat d'adoptar pràctiques més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient i el consum humà al sector agrari, va posar en marxa el 2021 el seu “ Pla d'acció per al desenvolupament de la producció ecològica a la UE” . Aquest pla està orientat a aconseguir els objectius del Pacte Verd Europeu i de les Estratègies De laGranja a la Taula i de la Biodiversitat . Tant el Pla com el Pacte i les Estratègies estan destinats a aconseguir que almenys el 25% de les terres agrícoles de la UE siguin de cultius ecològics el 2030.
Paper de la nova Política Agrícola Comuna
La novaPolítica Agrícola Comuna (PAC) es mobilitzarà plenament per donar suport a lexecució del Pla dacció ecològic a nivell europeu. Per això, oferirà suport financer per als productes orgànics a través dels ecorregimens : nous ajuts directes anuals que remuneraran a les explotacions que executin pràctiques voluntàries que siguin beneficioses per al clima i el medi ambient.
En general, el compliment dels requisits per als ecorregimens serà anual, encara que en el cas de la sembra directa i les cobertes vegetals, hi ha la possibilitat d'accedir a un complement addicional si el compromís es manté l'any següent.
Els ecorregimens són unes pràctiques concretes, que cobreixen tots els usos possibles del sòl, és a dir, pastures permanents i temporals, terres de cultius herbacis i terres de cultius permanents.
Es pot triar entre les pràctiques que més interessin segons el model dexplotació. Sobre una mateixa hectàrea, només podrà computar una pràctica i, encara que en algun cas es puguin fer dues pràctiques sobre una mateixa parcel·la (per exemple, rotació i sembra directa), es rep l'ajuda una sola vegada.
Així mateix, el suport de la PAC a l'agroecologia també inclourà:
- Assistència tècnica.
- Intercanvi de bones pràctiques en matèria orgànica.
- Assessorament agrari, sobretot com a part dels “Sistemes d'Innovació i Coneixement Agrícoles (AKIS)”, per promoure l'intercanvi de coneixements.
Pla d'acció per a la producció ecològica a la UE
El Pla d'acció “eco” europeu es divideix en tres eixos interrelacionats que reflecteixen l'estructura de la cadena de subministrament d'aliments i els objectius de sostenibilitat del Pacte verd:
Eix 1 - Estimular la demanda i garantir la confiança del consumidor:
Augmentar el consum de productes orgànics i enfortir la confiança dels consumidors és vital per encoratjar els agricultors a convertir-se al cultiu orgànic. Per això, es preveuen accions com:
- Difusió del logotip d'Agricultura orgànica de la UE.
- Promoure menjadors orgànics.
- Reforçar l'educació ecològica a les escoles.
- Prevenir el frau alimentari.
- Millorar la traçabilitat.
- Buscar la contribució del sector privat.
Eix 2 - Estimular la producció:
Per augmentar la proporció de terra cultivada amb pràctiques orgàniques, cal un major desenvolupament en totes les etapes de la cadena de subministrament. Fonamental a la cadena és fomentar la producció local i els canals de distribució curts. Mesures:
- Fomentar els intercanvis de millors pràctiques.
- Millorar la nutrició animal segons les normes orgàniques.
- Reforçar l'aqüicultura orgànica.
Eix 3 - Enfortiment de la sostenibilitat ambiental
La terra cultivada orgànicament té al voltant d'un 30% més de biodiversitat que la terra cultivada convencionalment gràcies a la reducció de pesticides. La ramaderia ecològica demostra alts estàndards de benestar animal a causa de la restricció de l'ús d'antibiòtics. Com conservar el medi ambient a través de les pràctiques ecològiques?
- Desenvolupar alternatives als insums conflictius i altres productes fitosanitaris.
- Millorar el benestar animal.
L'1 de gener del 2022 la Comissió Europea va introduir una nova legislació relacionada amb el sector ecològic que cerca donar resposta als desafiaments plantejats davant la ràpida expansió de l'agricultura orgànica. Així, la superfície dedicada a l'agricultura ecològica ha augmentat gairebé un 66% en els darrers 10 anys, de 8,3 milions d'hectàrees el 2010 a 13,8 milions d'hectàrees el 2019. Actualment, els cultius ecològics representen el 8,5% total de la superfície agrària utilitzada a l'agria.