
25 de novembre de 2020
24/11/2020. La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat un intercanvi d'experiències sobre innovació per a la millora en la gestió d'explotacions ramaderes, en què han participat més de 60 representants del sector a Espanya, des de tècnics integrants de grups operatius, empreses, organitzacions de productors, representants d'administracions públiques, centres de recerca, grups de desenvolupament rural i associacions provinents de tot el territori nacional. Innovadors, incloent-hi també projectes del Programa Horitzó 2020 (H2020), programa de recerca i innovació de la Unió Europea.
• La RRN organitza una trobada virtual entre grups operatius i projectes innovadors per a la millora de la gestió de les explotacions ramaderes d'un punt de vista ambiental, econòmic i tecnològic.
• Durant la trobada, els participants han pogut intercanviar coneixements sobre l'ús de les noves tecnologies i tècniques innovadores que permeten augmentar la rendibilitat, la sostenibilitat i l'eficiència en la gestió d'explotacions ramaderes.
La innovació és un element clau per millorar la gestió i la rendibilitat de les explotacions ramaderes, així com la seva adaptació al marc ambiental de la sostenibilitat ia l'escenari del canvi climàtic . A la trobada s'ha presentat el nou marc d'ordenació de les explotacions del sector ramader , que regula qüestions com ara el registre d'explotacions, la infraestructura zootècnica i de sanitat i la normativa de benestar animal i mediambiental existent. També s'han presentat diverses iniciatives que s'estan impulsant, com l'estratègia “ de la granja a la taula ” enfocada a l'economia circular.
Sales de treball temàtiques
L'intercanvi s'ha articulat a través de la posada en marxa de tres sales de treball virtuals, on s'han presentat 9 grups operatius i projectes innovadors d'àmbit regional, nacional i europeu. Els participants han compartit iniciatives, resultats, avenços i experiències en matèria d'implantació de millores en la gestió de les explotacions ramaderes al voltant de tres temàtiques: Qualitat i millores econòmiques a les explotacions; Sostenibilitat de les explotacions ramaderes; i Innovació i assessorament en la gestió dexplotacions ramaderes.
Sala 1: Qualitat i millores econòmiques a les explotacions ramaderes
Participants : “ Millora econòmica en explotacions ramaderes de vaques nodrisses ” , “ seleccion de porc duroc per a un model productiu de carn de porc ” i “optimització de la producció de carn boví, major qualitat diferenciada”.
Treballs i conclusions : Els projectes presentats en aquesta taula es van centrar en la millora de la reproducció, la selecció genètica i la valorització de la ramaderia extensiva i de races autòctones, mitjançant l'ús de noves tecnologies per optimitzar la qualitat diferenciada de productes derivats, com, per exemple, la carn de qualitat superior.
Entre els reptes plantejats, es va destacar el paper clau de la ramaderia extensiva a Espanya i el seu reconeixement com a segell de qualitat diferenciada i territorial, però també es va remarcar la necessitat de modernització del sector, mitjançant un major suport i reconeixement dins de la nova PAC 2021-2027 . A més, la implicació dels ramaders en la innovació del sector es revela una peça clau de l'estratègia per fixar població i assegurar el relleu generacional d'un sector, que compta cada cop amb menys incorporacions.
Sala 2: Millora de la sostenibilitat d'explotacions
Participants : racionalització ambiental i territorial de la producció de carn de boví ; l'aplicació del pasturatge a la Serra de Madrid i EXTRAPAST: estratègies per a la competitivitat i la sostenibilitat dels pastors de Galícia .
Treballs i conclusions : En aquesta taula es van abordar qüestions com la importància de la sostenibilitat ambiental i econòmica de les explotacions ramaderes i es van destacar, a més, diferents bones pràctiques i resultats d'estudis, respectuosos amb el medi ambient i sostenibles econòmicament i socialment. També es va poder debatre sobre les diferents regulacions en temes mediambientals i la importància de fomentar el diàleg entre les administracions locals i les oficines agràries per traslladar el coneixement al territori.
Sala 3: Innovació i assessorament a la gestió d'explotacions
Participants : innovació en gestió ramadera del sector oví a Illes Balears ; l a implementació d'un sistema d'assessorament per a la gestió sostenible del cabrum andalús i finalment de la investigació europea fins al Chickenboy, un robot per millorar el benestar i la productivitat avícola .
Treballs i conclusions En aquesta sala es va subratllar la importància de l'assessorament per a un ús adequat i eficient de les noves tecnologies al sector ramader, així com l'oportunitat que aquestes representen per al sector i, en particular, per al relleu generacional. L'acompanyament, la familiarització del ramader amb les TIC i l'obertura a la innovació ha de formar part d'un procés continu i progressiu per a una competitivitat més gran.
Què és la innovació?
La Xarxa Rural Nacional sosté que el desenvolupament al medi rural ha d'anar acompanyat de pràctiques sostenibles, avalades per treballs de recerca, desenvolupament i innovació. Per això, des del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) es treballa amb diferents agents rurals, organitzats al voltant de les figures dels Grups Operatius i Projectes d'Innovació .
Els grups operatius (GO) són agrupacions d'organitzacions i experts que treballen conjuntament sobre un problema a resoldre o oportunitat a aprofitar , des de l'enfocament de la innovació i que executen un projecte per posar en pràctica les solucions obtingudes. La seva tasca ve subvencionada per FEADER a través de la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR). Les convocatòries i la despesa pública destinada a aquests ajuts que potencien la innovació s'emmarquen dins de la política de desenvolupament rural de 2014-2020, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).
Paral·lelament, en el context europeu, es desenvolupen altres polítiques amb què apareixen sinergies en l'aposta per la innovació al medi rural. El programa marc de recerca Horitzó 2020 abasta temàtiques relacionades amb el sector agroalimentari i forestal . Sota aquest paraigua hi ha xarxes temàtiques i projectes de recerca.
Aquesta trobada sobre millores en la gestió de les explotacions agràries s'emmarca en un cicle de reunions sobre Grups Operatius i Projectes Innovadors , que des de la RRN s'està impulsant per difondre i compartir els resultats de R+D+I , desenvolupats al medi rural. Tota la informació es troba a la web , així com a les Xarxes Socials de la Xarxa Rural Nacional: Twitter , Facebook i YouTube , on es pot gaudir d'aquesta trobada en obert.