
14 de juliol de 2025
En total, són 18 dossiers amb recursos per emprendre al medi rural: un dossier per cada comunitat autònoma (17) més un altre a nivell nacional
En total, són 18 dossiers amb recursos per emprendre al medi rural: un dossier per cada comunitat autònoma (17) més un altre a nivell nacional
Els dossiers recopilen els recursos disponibles, tant públics com privats
El 22 d'octubre del 2021, l'extinta Xarxa Rural Nacional (RRN) -avui reconvertida a Xarxa PAC després de la integració a la PAC 23-27 dels dos pilars, el rural i l'agrari- presentava a través d'una jornada virtual els “dossiers de recursos disponibles per a l'emprenedoria rural a cada comunitat autònoma ia nivell estatal”. En total, 18 dossiers que recopilen els recursos disponibles, tant públics com privats, per emprendre al medi rural de cada comunitat autònoma ia nivell nacional.
L'objectiu és oferir una guia d'assessorament i orientació sobre recursos per donar suport a l'emprenedoria en el medi rural a través de tutorització, formació o finançament. De la tasca es van encarregar les Antenes Territorials de la Xarxa PAC, que van buscar i van localitzar els recursos en la primera edició, i que ara, després de 4 anys de vigència dels dossiers, han estat actualitzats completament.
Metodologia
Per a l'elaboració i actualització dels 18 dossiers , les Antenes Territorials han realitzat una cerca, durant la qual han contactat amb diversos agents del territori , per recopilar els recursos de les regions. Així mateix, també es va investigar per internet i es va analitzar la informació que ofereixen les mateixes entitats i organitzacions a les seves pàgines web, la qual ha hagut de ser àmpliament actualitzada.
Per tal d'obtenir la visió d'aquells agents especialment implicats en l'emprenedoria, es va fer una selecció de les fonts esmentades, i se'ls ha efectuat una mitjana de 2 a 7 entrevistes per cada comunitat autònoma. Els agents del territori entrevistats han estat principalment autoritats de gestió, grups d'acció local (GAL), xarxes regionals de GAL universitats, diputacions, associacions de joves i entitats públiques agràries, d'ocupació i d'economia.
L'objectiu perseguit en cadascuna d'aquestes entrevistes ha estat identificar el màxim de recursos possibles a la regió, i unificar-los .
Finalment, s'han aconseguit unes guies pràctiques i divulgatives que proporcionen una primera aproximació als recursos d'emprenedoria trobats i que conviden el lector a aprofundir sobre cadascun dels recursos actualitzats.
Així, es recomana que aquests recursos descrits a nivell autonòmic siguin ampliats amb el dossier a nivell nacional.