La Xarxa PAC organitza una jornada sobre l'etiquetatge i el valor del mateix per identificar l'origen dels productes a la cadena agroalimentària


etiquetado y origen

14 de juliol de 2025
Calidad y cadena alimentaria
Resiliencia y competitividad

La jornada divulgativa “Com identificar l'origen dels meus productes i donar-los valor: reclama-ho al llarg de la cadena alimentària” es va celebrar en format virtual


  • La jornada divulgativa “Com identificar l'origen dels meus productes i donar-los valor: reclama-ho al llarg de la cadena alimentària” es va celebrar en format virtual
  • L'objectiu de la jornada era informar sobre la legislació actual respecte a l'etiquetatge, amb especial atenció a la menció “Origen España”

"Dir d'on ve un producte és a dir per què val". Amb aquesta declaració d'intencions la Xarxa PAC va organitzar la jornada virtual “Com identificar l'origen dels meus productes i donar-los valor: reclama-ho al llarg de la cadena alimentària” el 8 de juliol passat. L'objectiu era:

  • Explicar què es pot fer i què no es pot fer amb les normes d'etiquetatge d'origen .

  • Donar a conèixer els productes que ja tenen etiquetatge d'origen obligatori.

  • Explicar la possibilitat que hi ha d'indicar l'origen en tots els productes, de manera voluntària: Menció “ Origen Espanya ”.

  • Donar a conèixer casos dèxit i exemples.

La norma recull que tot aliment ha d'incloure, com a mínim, la següent informació obligatòria a l'etiquetatge:

  1. Denominació del producte: nom legal o habitual de laliment.

  2. Llista dingredients: en ordre decreixent de pes. Cal destacar els al·lèrgens.

  3. Quantitat neta: En volum (litres, mil·lilitres) o pes (kg, g).

  4. Data de durada mínima o caducitat.

  5. Condicions especials de conservació o ús.

  6. Nom o raó social i adreça de l'operador alimentari.

  7. Lloc dorigen o procedència: obligatori si la seva omissió pot induir a error.

  8. Utilització

  9. Graduació alcohòlica: només per a begudes amb més d'1,2% d'alcohol.

Aquestes normes es complementen amb el Reglament europeu , que regula la informació alimentària facilitada al consumidor a tota la Unió Europea (UE), incloent-hi l'etiquetatge d'origen. Precisament, un dels missatges clau que es va llançar des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) va ser el de la necessitat que s'harmonitzi la reglamentació nacional amb l'europea.

Reptes de l'etiquetatge

La jornada va arrencar institucionalment amb la intervenció d'Ana Rodríguez Castaño, secretària general de Recursos Agraris i Seguretat Alimentària del MAPA, que va aportar la dada següent: el 67% dels consumidors no llegeix l'etiquetatge, moltes vegades per falta d'interès o excés de tecnicismes, o fins i tot perquè la lletra li sembla massa petita. Per això es fa imprescindible sintetitzar la informació de la manera més clara i accessible per connectar amb el consumidor. En segon lloc, cal combatre la desinformació: la majoria de les "notícies falses" en xarxes socials en matèria agroalimentària [EV1] giren al voltant dels productes agroalimentaris ia les seves normes de qualitat o origen.

Per això les intervencions següents se centraran en introduir els assistents al Reglament sobre la informació alimentària facilitada al consumidor a través de l'etiquetatge d'origen, així com en la seva regulació nacional. També hi va haver espai per explicar les normes de comercialització específiques dels productes que compten amb indicació obligatòria de l'origen a la UE ia Espanya.

Totes aquestes intervencions es poden trobar aquí .

Conclusions

Des del MAPA es va deixar constància que:

✅ Es recolza l' etiquetatge d'origen.

✅ S'anima a fer servir la informació voluntària d'origen.

En definitiva, l?origen importa. No només per identitat, sinó per valor i confiança. La jornada va deixar com a conclusió que l'etiquetatge d'origen és una poderosa eina per aportar traçabilitat, transparència i connexió amb la marca “Espanya”.