La Xarxa Rural Nacional completa la recopilació dels projectes d'innovació rural que s'estan fent a Espanya


Proyectos de innovación rural

03 de juny de 2021
Innovación

03.06.2021. La Xarxa Rural Nacional (RRN) completa avui la publicació dels 14 dossiers que recopilen els treballs de recerca duts a terme pels diferents grups operatius i projectes d'innovació en matèria de desenvolupament rural a nivell nacional i europeu. El mes de gener passat ja van veure la llum 6 d'aquests dossiers, i avui ho fan els 8 volums restants.


  • Fins a un total de 14 volums recullen les investigacions que duen a terme els grups operatius i projectes d'innovació en nom del desenvolupament rural
  • 6 publicacions ja han vist la llum i ara ho fan les 8 restants
  • La innovació - recollida a la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural - és un pilar fonamental per a l'evolució del medi rural

Els Grups Operatius són agrupacions d'actors de diferents perfils - com ara agricultors, ramaders, silvicultors, indústries agroalimentàries o forestals, centres públics o privats de R+D+io de formació i assessorament, centres tecnològics o institucions sense ànim de lucre - que s'associen entre si per aconseguir una solució innovadora que resolgui. El sistema de treball sempre és conjunt i multisectorial.

L' objectiu dels 14 dossiers és donar a conèixer les iniciatives innovadores i facilitar l'intercanvi de coneixements des de l'àmbit de la investigació fins a l'aplicació pràctica. Més en un medi, com el rural, que tradicionalment i fins ara ha tingut més difícil accedir a la ciència ia la tecnologia.

Temàtiques d'innovació

Els 8 nous dossiers publicats per la RRN , que completen aquesta edició sobre innovació, versen sobre les següents temàtiques:

  1. Canvi Climàtic i Reducció de Petjada de Carboni ; Els reptes actuals se centren en impulsar noves estratègies, més sostenibles amb el medi ambient. Els tècnics i els investigadors coincideixen en la necessitat d'augmentar el segrest de carboni en tres àmbits complementaris: els sistemes forestals, cultius i sistemes agroforestals. A través dels grups operatius i projectes innovadors s'estan desenvolupant noves eines de gestió d'ús del sòl més sostenibles. Com a exemple, les tècniques regeneratives en sòls degradats utilitzades pel GO 4 Retorns .
  2. Màrqueting al sector Agrícola, Ramader, Forestal i Indústries Agroalimentàries ; La digitalització representa un avantatge d'oportunitat per al sector agrícola, ramader, forestal i agroalimentari, de cara a la promoció i la venda dels seus productes. Així mateix, les plataformes en línia de venda, les pàgines webs i les xarxes socials són eines assequibles, d'ús fàcil i eficaces per donar-se a conèixer, comunicar amb un públic ampli i generar nous canals de comercialització, com ara els circuits curts i km0. La divulgació - de manera senzilla al consumidor - a través d'una estratègia de comunicació i màrqueting es presenta com a imprescindible avui dia.
  3. Millora en la Gestió d'Explotacions Agràries ; Un dels reptes a què s'enfronta el sector és la millora de la gestió de l'eficiència de les explotacions agràries. La innovació adquireix una importància crucial per aconseguir-ho. El sector agronòmic està immers en un procés accelerat d'actualització i adaptació a un model digital , que ve marcat per la incorporació de tecnologies de la informació i la comunicació.
  4. Millores en la Gestió d'Explotacions Forestals ; Els projectes de gestió forestal sostenible ofereixen al territori rural clars avantatges : faciliten la fixació de població; tenen repercussions positives sobre el clima; i, a nivell econòmic, garanteixen la rendibilitat del sector.
  5. Millores en la Gestió d'Explotacions Ramaderes ; Un dels reptes del sector ramader és la seva adaptació a nous condicionants, tant socials com ambientals, que tenen la seva influència al mercat . El consumidor és cada cop més conscient de la problemàtica del canvi climàtic, el benestar animal i la traçabilitat, cosa que condiciona la seva manera de consumir. Els productes de qualitat diferenciada , produïts localment i de manera sostenible, tenen cada vegada més pes al mercat.
  6. millora genètica en agricultura ; Un repte clau a què s'enfronta el sector agrícola és el canvi climàtic . La millora genètica pot ser una eina eficaç per adaptar els cultius als seus efectes, sobretot en aquells territoris amb més escassetat d' aigua . Així mateix, els bancs de germoplasma tenen un paper fonamental en la conservació, disponibilitat i ús d'una àmplia diversitat fitogenètica. Les varietats autòctones suposen un recurs important per garantir la seguretat alimentària i nutricional.
  7. Millora Genètica a Ramaderia ; La innovació en millora genètica assegura una selecció més eficient dels reproductors , cosa que contribueix, entre altres qüestions, a mantenir les races autòctones i en perill d'extinció i dinamitzar la ramaderia tradicional i extensiva. La innovació en genètica - com l'aplicació de la genòmica, l'ús de sensors i el desenvolupament d'un banc de germoplasma - són eines clau per augmentar la productivitat i la rendibilitat del sector ramader espanyol.
  8. Traçabilitat en el sector Agroalimentari, Ramader, Agrícola i Forestal ; La tecnologia i la digitalització, a través de diferents eines com el blockchain , les eines TIC o el Big Data, constitueixen solucions eficients per optimitzar la traçabilitat, la seguretat alimentària, evitar el frau i la competència deslleial, al llarg de la cadena de subministrament. No obstant això, cal destacar que hi ha encara una bretxa tecnològica digital important que afecta principalment els productors, tant els agricultors individuals com les micro i petites empreses.

Què és la innovació?

La innovació és una prioritat transversal de la política de desenvolupament rural en el període de programació 2014-2020 . El principal instrument per impulsar i accelerar la innovació al medi rural és l' Associació Europea per a la innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícola (AEI-agri - EIP-agri en anglès). L'AEI-agri pretén accelerar la innovació al sector agroalimentari i forestal i, per tant, al medi rural, així com la divulgació i disseminació d'experiències exitoses al territori, a través de projectes innovadors concrets.

Paral·lelament, en el context europeu, es desenvolupen altres polítiques amb què apareixen sinergies en l'aposta per la innovació al medi rural. Així, entre d'altres, s'inclouen els projectes i les xarxes temàtiques Horizonte 2020, programa marc de recerca que inclou temàtiques relacionades amb el sector agroalimentari i forestal.