
10 de abril de 2019
L'intercanvi d'experiències entre gestors de la mesura 2 dels Programes de Desenvolupament Rural ha reunit més de 20 participants en una jornada organitzada per la Xarxa Rural Nacional, per debatre i intercanviar opinions sobre els diferents models de gestió de la mesura que hi ha a l'actual període de programació
10/04/2019
Els serveis dassessorament dirigits als titulars dexplotacions de caràcter agroalimentari, forestal o pimes que desenvolupin la seva activitat en el medi rural, pretenen ser un vestit a mida per al destinatari de les ajudes, que proporcioni solucions concretes a problemes específics. Aquests serveis, orientats a millorar els resultats econòmics, socials i mediambientals, han de proporcionar informació precisa i de qualitat que donin suport al compliment de les seves obligacions i que ajudin a millorar els resultats de la seva activitat.
La programació del desenvolupament rural en el període 2014-2020 permetia incloure l'assessorament en els Programes de Desenvolupament Rural autonòmics, però la gestió d'aquesta mesura ha suposat un repte per a les comunitats autònomes, com ja es va anticipar a l' última jornada sobre aquest tema, organitzada per la RRN, a l'abril de 2016 . RRN ha organitzat aquest intercanvi dexperiències entre gestors, amb lobjectiu de generar un espai per debatre la millora en la implementació daquesta mesura.
La complexitat de la posada en marxa d'aquesta mesura ha condicionat la seva execució en molts dels Programes de Desenvolupament Rural en què estava programada, principalment a causa de l'aplicació de l'article 15 del Reglament (UE) núm. Aquest aspecte es va modificar posteriorment amb l'entrada en vigor del Reglament Omnibus , l'1 de gener de 2018, on es permet la possibilitat d'implementar aquesta mesura a través del model de línies d'ajuda. En aquest context, la jornada es va articular amb l'objectiu de contrastar els dos models d'aquest període de programació i extreure'n conclusions per millorar els serveis d'assessorament amb vista al nou període de programació. En primer lloc, es va presentar el model de contractació pública , com és el cas de Castella i Lleó i Aragó; i, per altra banda, el model de les línies d'ajuda que s'han implementat a Múrcia o Extremadura.
Durant les exposicions es van produir nombroses intervencions que van permetre aprofundir detalladament en la gestió d'aquests serveis. Es va destacar la necessitat de dissenyar un assessorament de més qualitat, ajustant les temàtiques a les necessitats específiques. A més, es va subratllar la importància d'incidir en una transformació més profunda del sector, conscienciant els titulars de les explotacions en matèries de caràcter econòmic, requisits legals o pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient, més enllà de la transmissió d'informació.
L'última part de la jornada es va dissenyar perquè els assistents participessin en taules de treball orientades a debatre i extreure lliçons d'experiència en relació a l'assessorament, i que s'hagin de tenir en compte en el període de programació següent, com ara la necessitat d'homogeneïtzació del model d'assessorament a nivell nacional, tant en la gestió com en els mecanismes d'avaluació utilitzats en les diferents. Altres conclusions van estar orientades a simplificar els processos d'adjudicació i prestació de serveis al model de línies d'ajuda, suggerint-se que es podrien separar els processos de selecció d'entitats dels de prestació de serveis.
Les conclusions i materials utilitzats en el desenvolupament d'aquesta jornada podran ser consultats a través del següentenllaç .