L'Estratègia Espanyola d'Economia Circular estableix les bases d'un desenvolupament rural sostenible


Economía Circular

23 de juliol de 2020
Innovación

23/07/2020 - El Consell de Ministres va donar llum verda recentment a l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular (EEEC) ―”Espanya Circular 2030” ―, que planteja un nou escenari per superar l'economia lineal i impulsar un nou model de producció i consum en què es minimitzi la generació de residus i s'aprofitin al màxim aquells.


  • "Espanya Circular 2030" impulsa un model de producció i consum perquè el valor de productes, materials i recursos es mantinguin a l'economia durant el major temps possible.
  • L'Estratègia Espanyola d'Economia Circular (EEEC) s'alinea amb els objectius d'economia circular de la Unió Europea, a més del Pacte Verd Europeu i l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible .

Espanya Circular 2030 marca objectius com reduir en un 30% el consum nacional de materials, millorar un 10% l'eficiència en l'ús de l'aigua i disminuir un 15% la generació de residus respecte al 2010, fet que possibilitarà situar les emissions de gasos d'efecte hivernacle del sector residus per sota dels 10 milions de tones.

Desenvolupament rural

L'estratègia identifica sis sectors prioritaris d'activitat on incorporar aquest repte per a una Espanya Circular: construcció, agroalimentari, pesquer i forestal, industrial, béns de consum, turisme i tèxtil i confecció.

Per avançar en economia circular, l'estratègia esmenta com a polítiques clau les econòmiques, de fiscalitat, ocupació, R+D+i, de consum, industrial, de l'aigua, agrària i de desenvolupament d'àrees rurals.

Objectius

Espanya Circular 2020 marca els següents objectius per a l'any 2030 :

• Reduir en un 30% el consum nacional de materials en relació amb el PIB, prenent com a any de referència el 2010.

• Disminuir la producció de residus un 15% respecte del generat el 2010.

• Reduir la creació de residus d'aliments a tota cadena alimentària: 50% de reducció per càpita a la llar i el consum minorista i un 20% a les cadenes de producció i subministrament a partir de l'any 2020, contribuint així als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

• Incrementar la reutilització fins a arribar al 10% dels residus municipals generats.

• Millorar un 10% l‟eficiència en l‟ús de l‟ aigua.

• Aconseguir que l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle se situï per sota dels 10 milions de tones de CO2 equivalent.

Materialització

Les línies principals d'actuació sobre les quals es focalitzaran les polítiques i els instruments de l'Estratègia d'Economia Circular i els seus plans d'actuació corresponents són vuit . Cinc estan relacionades amb: la producció, el consum, la gestió de residus, les matèries primeres secundàries i la reutilització de l'aigua. Els tres restants, amb caràcter transversal: sensibilització i participació; investigació, innovació i competitivitat; i ocupació i formació.


L'Estratègia Espanyola d'Economia Circular (EEEC) s'alinea amb els objectius d' economia circular de la Unió Europea , cosa que enforteix el desenvolupament rural en conjunt.