
27 de novembre de 2020
27/11/2020. La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat un intercanvi d'experiències sobre innovació per a la millora en la gestió d'explotacions forestals, en què han participat 58 representants del sector a Espanya, des de tècnics integrants de grups operatius, empreses, organitzacions i associacions de productors, representants d'administracions públiques, centres de recerca i grups de desenvolupament rural provinents de tot el territori nacional i que han compartit incloent també projectes del Programa Horitzó 2020 (H2020), el programa de recerca i innovació de la Unió Europea.
- L´objectiu d´aquesta jornada ha estat posar en contacte diferents actors del sector forestal per reflexionar sobre solucions innovadores per a la millora de la gestió de les explotacions forestals d´un punt de vista ambiental, econòmic i tecnològic.
- Durant la trobada, s'han presentat 9 projectes innovadors al voltant de les activitats silvícoles, com ara la resinació, l'extracció de fusta i la recol·lecció de bolets.
A l'intercanvi s'ha destacat el sector de la innovació com a clau per a la gestió de les explotacions forestals, representant una oportunitat per millorar la rendibilitat, l'eficiència de les seves explotacions , així com la seva adaptació a les noves tendències relacionades amb el medi ambient i el canvi climàtic.
Els desafiaments que marquen el sector, i que passen per solucions innovadores, són:
- L' abandó forestal
- Nous mètodes per combatre les plagues i malalties forestals
- Maneig de la pastura i la ramaderia extensiva que conservi el paisatge i eviti incendis forestals
- Creació de cadena de valor de la muntanya i de la indústria forestal
- Consolidació de mecanismes i eines per fomentar la col·laboració entre els agents del sector.
Sales de treball temàtiques
L'intercanvi de coneixements en aquesta trobada s'ha articulat a tres sales virtuals de treball, on s'han presentat 9 grups operatius i projectes innovadors d'àmbit regional, nacional i europeu.
Els participants han compartit iniciatives, resultats, avenços i experiències en matèria dimplantació de millores en la gestió de les explotacions forestals al voltant de les noves tecnologies aplicades a la gestió forestal, la millora de la qualitat i sostenibilitat en el sector forestal i la millora de la planificació silvícola.
Sala 1: Noves tecnologies aplicades a la gestió forestal
Participants: FORESTMAP , EUCALIPTUS i RESDRON
Treballs i conclusions : En aquesta sala hi han participat:
- El projecte europeu H2020 FORESTMAP , plataforma web per a la creació d'inventaris i cartografies forestals, a partir de dades satel·litàries o aèries (per exemple, dades LIDAR)
- El projecte EUCALIPTUS , per a la millora de la productivitat forestal de l'eucaliptus a Astúries, gràcies a l'ús de sensors per a una major eficiència en el control i monitorització de la producció d'eucaliptus
- el projecte RESDRON , : dedicat a les noves tecnologies aplicades a la gestió forestal per a l'aprofitament resiner mitjançant una tècnica de selecció i aplicació de microresinació a l'interior de Galícia.
En tots tres projectes, s'ha demostrat la potencialitat de l'ús de tecnologies avançades , com són els drones, sensors satèl·lits i sensors IOT. A Espanya estem en unasituació privilegiada gràcies a la gran quantitat de cartografia i visors “open data” disponibles. Per això, el repte consisteix a utilitzar aquesta informació per a la gestió de les explotacions i donar valor a les dades disponibles .
Sala 2: Millora de la qualitat i sostenibilitat al sector forestal
Participants: SUMFOREST , TIMBERTRACK i CAPV
Treballs i conclusions : En aquesta taula s'han presentat els projectes:
- SUMFOREST , xarxa de recerca de 23 socis de 17 països europeus, que es dedica a millorar la gestió forestal sostenible i la silvicultura multifuncional.
- TIMBERTRACK : un sistema innovador d'etiquetatge per al seguiment de fusta des de la muntanya a la indústria.
- Programa d'avaluació de la sostenibilitat del sector forestal de la CAPV ( País Basc).
En aquesta sala, el debat s'ha centrat en el concepte de sostenibilitat i mitjans de certificació i etiquetatge de la mateixa , per a una major coordinació i definició dels criteris de sostenibilitat. Pel que fa a la investigació, s'ha posat èmfasi en la importància d'involucrar, tant les administracions públiques com les empreses, per reflectir els interessos i visions de cada sector i assegurar inversions responsables que permetin obtenir un sector sostenible.
Sala 3: millora de la planificació silvícola
Participants: MIKOGEST , Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i del Corredor i RESINEX
Treballs i conclusions :
- MIKOGEST , gestió dinàmica innovadora del recurs micològic.
- Associació de Propietaris Forestals de Catalunya : per a la reestructuració de l'explotació de fusta de qualitat, i el seu procés de classificació per diversificar-ne la producció i millorar-ne la implementació als mercats locals.
- RESINEX ; professionalització, transferència de coneixement i innovació al sector de la resina a Extremadura.
- Les conclusions en aquesta sala han donat una necessitat de més reconeixement, ordenació i professionalització del sector forestal i en particular dels tres subsectors presentats.
Per afrontar aquests reptes, l'ús de tecnologies per a la recol·lecció de dades, el seguiment i el control dels recursos naturals, ha estat presentat com un punt de partida clau per a una millor planificació. L'associacionisme i la participació ciutadana han estat nomenats com a mitjans per traslladar coneixements i bones pràctiques. Finalment, s'ha posat èmfasi en una difusió i estratègia de comunicació més grans per donar a conèixer la diversitat del sector silvícola.
Què és la innovació?
La Xarxa Rural Nacional sosté que el desenvolupament al medi rural ha d'anar acompanyat de pràctiques sostenibles, avalades per treballs de recerca, desenvolupament i innovació. Per això, des del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) es treballa amb diferents agents rurals, organitzats al voltant de les figures dels Grups Operatius i Projectes d'Innovació .
Els grups operatius (GO) són agrupacions d'organitzacions, professionals i experts que treballen conjuntament sobre un problema a resoldre o una oportunitat a aprofitar des de l'enfocament de la innovació i, a través del disseny i/o execució de projectes, per posar en pràctica les solucions obtingudes. La seva labor ve subvencionada per FEADER a través de la mesura 16 dels Programes de Desenvolupament Rural (PDR). Les convocatòries i la despesa pública destinades a aquests ajuts, que potencien la innovació , s'emmarquen dins de la política de desenvolupament rural del període 2014-2020, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).
Paral·lelament, en el context europeu, es desenvolupen altres polítiques, amb les quals apareixen sinergies, en l'aposta per la innovació al medi rural. El programa marc de recerca Horitzó 2020 abasta temàtiques relacionades amb el sector agroalimentari i forestal . Sota aquest paraigua hi ha les xarxes temàtiques i els projectes de recerca.
Aquesta trobada sobre millores en la gestió de les explotacions agràries s'emmarca en un cicle de reunions sobre Grups Operatius i Projectes Innovadors , que des de la RRN s'està impulsant per difondre i compartir els resultats de R+D+I , desenvolupats al medi rural. Tota la informació es troba a la web , així com a les Xarxes Socials de la Xarxa Rural Nacional: Twitter , Facebook i YouTube , on es pot gaudir d'aquesta trobada en obert.