
01 de juliol de 2021
01.07.2021. Els instruments financers cobraran més protagonisme de cara a la nova PAC 2023-2027 segons es recull a l'esborrany del nou reglament, el qual proposa un important increment en la seva utilització.
- L'IFGC impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació podrà incrementar els fons amb noves aportacions FEADER durant el període transitori i amb l'arribada dels Fons EURI
- Els fons EURI estan destinats a pal·liar els efectes de la pandèmia al medi rural
- L'IFGC ha garantit des de la creació prop de 600 préstecs per un valor de més de 105 milions d'euros.
D'aquí que l'Instrument Financer de gestió Centralitzada (IFGC), impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació , també podrà ser nodrit amb Fons FEADER EURI , orientats a pal·liar les conseqüències de la pandèmia al món rural durant el període 2021-2022, encara que els projectes sol·licitats puguin executar-se fins a 20.
Adhesions autonòmiques
Actualment, són 3 les comunitats autònomes adherides a l'IFGC: Castella i Lleó (adherida el 2017), Extremadura (2019) i Galícia (2020). Està prevista la incorporació de més comunitats autònomes properament per canalitzar fons EURI i del període transitori, i és imminent l'adhesió d' Astúries . No obstant això, serà de cara al proper període 2023-2027 quan s'espera un creixement més gran en les adhesions pel gran interès que està despertant l'ús d'instruments financers i els positius resultats obtinguts fins ara.
Totes aquestes autonomies estan sol·licitant préstecs garantits cofinançats amb fons FEADER per tal del desenvolupament rural a través d'aquesta eina que, si bé té una gestió centralitzada i comuna, s'adapta a les necessitats de cada comunitat autònoma.
Quin tipus de suports es proporcionen actualment a través de l'IFGC a les autonomies?
- Inversions en explotacions agrícoles (mesura 4.1.)
- Inversions en transformació/comercialització i/o desenvolupament de productes agrícoles (mesura 4.2.)
- Inversions per a la creació d'empreses per joves agricultors (Mesura 6.1.)
- Inversions en tecnologies forestals i en transformacions, mobilització i comercialització de productes forestals (Mesura 8.6.)
Aquests suports s'ampliaran al nou període que inclou noves mesures finançables amb instruments financers.
A la carta
Cada autonomia decideix i selecciona les mesures a què vol destinar els fons dels seus Programes de Desenvolupament Rural aportats a l'IFGC dins les opcions indicades. El suport rebut per l'instrument en forma de garantia o aval del préstec també es pot combinar amb la concessió de subvencions si així ho decideix la comunitat autònoma corresponent.
Així, cada autonomia sol·licita a l'IFGC l'ajuda al desenvolupament rural que s'adapta millor a les seves circumstàncies. Uns préstecs, a més, en què està permesa també la concessió de subvencions.
El muntant total de préstecs garantits per l'IFGC des de la seva trajectòria i fins avui puja a gairebé 600 préstecs , que es tradueixen en un import total dels préstecs atorgats per les entitats bancàries de prop de 105 milions d'euros .
Què és l'IFGC?
L'Instrument Financer de Gestió Centralitzada impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació és un mecanisme de suport financer complementari a les subvencions, que té per objectiu promoure un accés més fàcil al crèdit a joves, agricultors, ramaders, silvicultors, indústries agroalimentàries, etc. L'IFGC permet donar suport a inversions viables lligades al medi rural en millors condicions de finançament.
Per donar a conèixer aquest instrument la Xarxa Rural Nacional ha elaborat aquest vídeo on es dóna a conèixer aquesta eina de suport al desenvolupament rural.
La seva creació es recull al Marc Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020 , aprovat per la Comissió Europea el 2015, que preveu la creació d'un instrument financer obert a la participació de totes aquelles comunitats autònomes que ho vulguin per tal d'agrupar les contribucions dels PDR adherits sota una mateixa estructura de gestió i intermediació amb les entitats financeres.
L‟ IFGC és un instrument financer de garantia que proporciona una cobertura dels riscos del crèdit del 80% per cada préstec i amb un límit del 20% de la cartera. Així, doncs, l'IFGC garantiria el 80% del risc préstec a préstec fins a assolir la taxa del límit màxim de la garantia (20%), a partir de la qual l'intermediari financer (banc) assumiria la totalitat del risc.
Una de les característiques dels instruments financers n'és el caràcter reemborsable , ja que, al contrari que en les subvencions, es tracta d'ajudes que es van reemborsant de nou a l'instrument financer que les va proporcionar prèviament.
Els intercanvis dinformació entre els agents implicats en el procés es realitzen a través duna aplicació informàtica desenvolupada pel MAPA, la qual sinclou entre les actuacions de la Xarxa Rural Nacional cofinançades pel FEADER.