La pera de “Racó de Soto” obté millores en la seva producció i en les seves propietats a través de la innovació


Rincón de Soto

16 de juny de 2021
Innovación

16.06.2021. La comercialització de la pera conferència a La Rioja ocupa la tercera posició per valor econòmic al sector agroalimentari de La Rioja, únicament per darrere de la indústria vitivinícola i el xampinyó.


  • El Grup Operatiu "Peres de Racó de Soto" (La Rioja) es crea el 2017 amb l'objectiu d'evitar pèrdues de producció en aquest cultiu
  • La pera conferència de Racó de Soto està adscrita a una Denominació d'Origen Protegida

En l'actualitat, la superfície d'aquest cultiu supera les 2.500 hectàrees , amb una producció d'unes 30.000 tones anuals. Rioja.

No és fútil doncs la creació d'un projecte d'innovació - a través de la figura del Grup Operatiu - per millorar la producció d'aquest cultiu que tantes alegries dóna al camp de La Rioja.

Objectius

El projecte neix per estudiar el comportament nutricional, mineralògic i de conservació de les peres conferència de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Racó de Soto . Per això, el grup ha desenvolupat un sistema de control integral que permet un seguiment d'aquestes alteracions.

1.- Definició d'un nou índex de maduresa a la collita que sigui representatiu

2.- Desenvolupament de sistemes de predicció dels desordres interns

3.- Revisió i optimització de lestratègia de conservació

Per complir aquest procés, s'emmagatzemen les peres en cambres frigorífiques , observant-se els fruits en el moment de la sortida de les cambres i analitzant-ne la composició mineral.

Al final del projecte d'innovació, el Grup Operatiu haurà desenvolupat tota una estratègia de control integral en campanyes successives i serà possible determinar des del punt de vista de la comercialització del producte els beneficis del nou sistema. Això permetrà que els assaigs de validació comercial del sistema de control optimitzat estàndard s'apliquin també a les empreses col·laboradores.

Resultats

Després de la seva creació el 2017, el Grup Operatiu "Peras de Racó de Soto" presentarà els resultats de les seves investigacions properament i com a tancament del projecte d'innovació.

Sixto Cabezón Llargues, director general del Consell Regulador de la DOP Peras de Racó de Soto i coordinador del projecte, exposa a la RRN les principals conclusions del treball realitzat:

  1. S'ha determinat la composició mineral mitjana de les peres de La Rioja. Això ha pogut determinar la relació causa efecte de continguts de Ferro (Fe), Calci (Ca), Fòsfor (P) i Nitrogen (N) amb la probabilitat de patir alteracions internes durant la conservació.
  2. S'ha identificat el mètode d'evolució de la degradació interna de midó com el factor idoni per determinar el moment de recol·lecció .
  3. S'ha editat una guia amb protocols per al seguiment en camp dels fruits, la collita i l'emmagatzematge que suposa un sistema integrat de bones pràctiques i consells.

En paraules de Sixto, “s'han complert amb escreix els objectius, validant nous sistemes de control de maduració senzills i fiables, establint pautes a seguir en tot moment (des de la producció fins a la conservació a llarg termini) i s'ha donat llum sobre el problema del pardeament intern, ajudant a entendre millor alguna de les seves variables”.