
27 de juliol de 2021
La Xarxa Rural Nacional ha organitzat l'intercanvi d'experiències LLEGIR: joves al medi rural, generant un espai d'intercanvi d'experiències entre Grups d'Acció Local que treballen per dinamitzar els joves del medi rural i impulsar iniciatives innovadores que fomentin l'ocupació i l'autoocupació. La trobada ha reunit de manera virtual més de 80 persones de diferents àmbits.
- Les principals limitacions que troben els joves per emprendre un projecte de vida al medi rural estan relacionades amb la manca d'oportunitats laborals i la dificultat d'accedir a un habitatge.
- Els grups d'acció local són actors clau per dinamitzar els joves del territori a través de processos participatius i eines innovadores que permeten involucrar els joves en la presa de decisions.
La manca d'oportunitats laborals, l'escassa oferta d'oci i les dificultats per trobar un habitatge al medi rural són algunes de les raons per les quals molts dels joves decideixen buscar noves oportunitats al medi urbà. Per revertir aquesta situació, és important donar a conèixer i explicar els recursos disponibles al medi rural, tant materials com immaterials, que busquen aprofitar els avantatges competitius i apostar perquè els joves es quedin al territori
Innovació + Formació = desenvolupament sostenible
Per això, un dels recursos fonamentals i necessaris és la formació . En aquest context, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha impulsat diferents estudis i accions específiques per fer front al relleu generacional i afavorir la incorporació de joves al sector agrari. Cal destacar l' Estudi de Necessitats formatives de la joventut rural , el Grup Focal d'Accés a la Terra , o el Programa CULTIVA , un nou recurs formatiu que permet facilitar el coneixement pràctic de joves instal·lats al sector agrari.
En aquesta línia, cal subratllar la importància del coneixement intergeneracional que es genera conjuntament entre joves i grans. Fernando Pimentel, professor de la Universitat Rey Juan Carlos i ponent convidat a la jornada, assenyalava com la formació ha de ser l'eina per treballar el canvi: una formació amb innovació i aplicació pràctica, que incorpori l'experiència de tots i cadascun dels actors que intervenen en el procés.
El paper dels GAL
En aquest intercanvi d'experiències LEADER es va comptar amb la participació de cinc grups d'acció local que han treballat en la dinamització del col·lectiu més jove.
- ODISSEU és Projecte de cooperació LEADER català coordinat pel GAL Consorci Alt Urgell-Cerdanya, El projecte té com a objectiu fomentar el retorn i l'arrelament de joves a les zones rurals d'origen. Per aconseguir-ho compta amb la implicació dels principals agents que incideixen en aquesta transició, des de les universitats i els centres de formació, fins a les empreses locals i administracions que intervenen en les polítiques de desenvolupament rural.
- Mitjançant a la Vall és un projecte coordinat per la GDR Vall del Guadalhorce (Andalusia) amb l'objectiu d'apoderar els joves de la comarca a través del disseny d'un itinerari de participació activa al territori. En aquest projecte es treballa involucrant els centres educatius i professorat per formar joves en mediadors i mediadores a través de la resolució de conflictes o la intel·ligència emocional. S'articula a través de diferents tallers que es desenvolupen a diferents punts de la comarca.
- Joves Dinamitzadors Rurals , projecte de cooperació coordinat pel GAL ADEFO Cinco Villas , impulsat l'any 2010 i en què participen els 13 GAL d'Aragó. Aquest projecte té com a objectiu crear una xarxa de joves capaços de dinamitzar i transformar el territori promovent la participació a través d'eines i estructures sostenibles perquè els joves puguin desenvolupar iniciatives professionals, socials i personals.
- El Pla d'innovació i dinamització social i econòmica de la joventut rural per a la seva fixació al territori i lluita contra la despoblació està impulsat pel GAL TAGUS , d'Extremadura, on es combina assessorament, suport tècnic, emprenedoria, innovació i investigació per dinamitzar el territori i treballar amb els joves, vinculant formació i creació d'empreses a través de S'hi inclouen, entre d'altres, la posada en marxa de cursos MOOC , una incubadora virtual de projectes i un banc de projectes de la comarca Tajo – Salor – Almonte.
- JR21 Cantabria és un projecte de cooperació càntabre, coordinat pel GAL Saja - Nansa i que té com a objectiu principal l'apoderament de la joventut de les comarques rurals, facilitant, entre d'altres, la seva participació de forma més activa a la vida democràtica, oferint així oportunitats i alternatives perquè els joves apostin per les seves comarques.
La jornada també va comptar amb un espai de participació i debat on els assistents van poder comentar les seves pròpies experiències, preguntar als ponents alguns dels dubtes que els havien sorgit durant les exposicions, així com reflexionar al voltant dels obstacles, dificultats i limitacions que troben els joves per emprendre un futur al medi rural.
Tota la informació sobre aquesta trobada pot trobar-se aquí , així com a les xarxes Socials de les RRN, Twitter i Facebook .