
15 de juliol de 2022
La RRN ha organitzat 2 jornades formatives sobre contractació pública, una per als GAL i una altra per a gestors LEADER i Autoritats de Gestió de les comunitats autònomes.
La Xarxa Rural Nacional imparteix formació pràctica als grups d'acció local i gestors LEADER sobre contractació pública
- La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha organitzat dues jornades formatives sobre l'aplicació de la llei vigent de contractació pública
- Un ha anat dirigit als Grups d'Acció Local (GAL) i l'altre a gestors LEADER i Autoritats de Gestió de les comunitats autònomes
LEADER ha estat un component important del desenvolupament rural de la Unió Europea des dels anys 90. L'enfocament LEADER consisteix a cedir la iniciativa de planificació a les comunitats locals de cada territori rural que, organitzades enGrups d'Acció Local (GAL) , elaboren i executen una estratègia de desenvolupament local per a aquest territori aprofitant els seus recursos. Aquestes estratègies necessiten el maneig de laLlei vigent 9/2017 de Contractes del Sector Públic (LCSP) , atès que forma part del modus operandi dels GAL.
Per això, la RRN ha organitzat 2 jornades formatives sobre contractació pública, una per als GAL i una altra per a gestors LEADER i Autoritats de Gestió de les comunitats autònomes . Per què?: perquè són les comunitats autònomes les que gestionen els corresponents Programes de Desenvolupament Rural (PDR) i les que seleccionen els GAL a través d'una convocatòria pública en cada període de programació.
A la primera jornada hi han assistit més de 200 persones, mentre que a la segona trucada han acudit representants de 15 CCAA.
Llei vigent de contractació pública
La formació ha anat a càrrec de Carlos Cardosa, un dels autors de la Guia de contractació pública per als Grups d'Acció Local editada per la RRN fa pocs mesos, precisament també per ajudar els GAL i gestors LEADER en aquest menester.
Cardosa ha exposat que l'actual LCSP està adreçada a:
- Reduir la burocràcia
- Major suport a PIMES
- I més dotació pressupostària per a projectes socials
A partir d´aquí, s´ha debatut extensament sobre 2 temes claus que generen múltiples dubtes:
- Contractacions :
- Sobre si la gestió dels fons LEADER per part dels GAL passa o no per contractes subjectes a regulació harmonitzada, o per la integració a la plataforma de contractes del sector públic.
- Sobre l'obligatorietat de sol·licitar tres pressupostos per a despeses inferiors a 15.000€ (serveis) o 40.000€ (obres) ja que segons la Llei de Subvencions no és necessària, però moltes vegades s'exigeix als GAL emparant-se en la moderació de costos.
- Qüestions sobre la durada màxima dels contractes d'adjudicació directa, ja que es limita a 1 any, però hi ha dubtes raonables que es podrien estendre a 5 anys.
2. Naturalesa jurídica dels GAL:
- Els Grups d'Acció Local – segons la LCSP – són associacions sense ànim de lucre, sigui quina sigui la seva forma jurídica, en l'organització interna de la qual es troben representats els interlocutors, públics i privats, d'un territori determinat i l'objectiu del qual és l'aplicació d'una estratègia de desenvolupament local. Això significa que majoritàriament són ens privats, però que gestionen fons públics.
- Davant d'això, es demana clarificar el paper dels GAL com a entitats subjectes als procediments de contractació pública, per a la qual cosa es demana una instrucció clara per part de l'Estat.
- En aquest punt, se sol·licita la revisió de l'informe elaborat per l'Advocacia de l'Estat sobre els grups d'acció local pesquera (GALP), ja que s'entén que la tipologia i les activitats són idèntiques a les dels GAL.