El projecte “Smart rural 27” conclou destacant la importància de LEADER per a la implantació d'estratègies intel·ligents als pobles


SMART RURAL 27

07 de maig de 2025
Dinamización rural
Innovación
Resiliencia y competitividad

L'informe final del projecte “Smart Rural 27” assenyala l'enfocament LEADER com a eina principal per implementar llogarets intel·ligents (“smart villages”) en alguns Estats membres


  • L'informe final del projecte “Smart Rural 27” assenyala l'enfocament LEADER com a eina principal per implementar llogarets intel·ligents (“smart villages”) en alguns Estats membres
  • El projecte va néixer per implementar polítiques de la nova PAC als Estats membres per facilitar el naixement de “smart villages” o pobles intel·ligents a tota la Unió Europea

El projecte europeu “Smart rural 27” va néixer el 2020, com a continuació del projecte “Smart rural 21” , amb el propòsit d'implementar la Política Agrícola Comuna (PAC) després del 2020, així com altres polítiques i iniciatives de la Unió Europea (UE), que afavorissin el sorgiment de “pobles intel·ligents o smart villages” a tota la Unió Europea. Del naixement d'aquest projecte ja va donar compte al seu moment l'extinta Xarxa Rural Nacional per encoratjar els nuclis rurals a Espanya a presentar-se a aquesta iniciativa .

Les característiques que havia de tenir un “poble intel·ligent o smart villages” responia a:

  • Disposar de líders entusiastes que estan compromesos a desenvolupar i implementar una estratègia de poble intel·ligent.
  • Tenir la capacitat humana necessària per mobilitzar-se per i per al procés de poble intel·ligent.
  • Comptar amb suport, idees i inspiració.
  • Disposar de certes capacitats tècniques bàsiques:
    1. Suficient connectivitat de banda ampla.
    2. Algunes idees inicials, projectes emblemàtics o activitats de planificació realitzades sobre les quals es pot construir el procés de poble intel·ligent, encara que tampoc no va ser una condició prèvia.
    3. Els candidats havien d'estar oberts a l' intercanvi de coneixements i la cooperació amb altres pobles i parts interessades.

En definitiva, les “smart villages” es van conformar com a comunitats rurals que implementen mesures per retenir i atraure les persones a viure i treballar a la seva localitat.

Finalment, a Espanya, Ansó va ser l'única localitat espanyola seleccionada per Smart Rural 21 per convertir-se en “smart village”.

Conclusions del projecte

La conferència final del projecte Smart Rural 27 (Brussel·les, 19-19 de març de 2024) va reunir unes 150 persones procedents de comunitats rurals locals, Grups d'Acció Local ( GAL ) i de l' enfocament LEADER , representants de regions, autoritats de gestió de la PAC, xarxes nacionals de la PAC, organitzacions europees 2020 i   Horitzó Europa ) i representants de la Comissió Europea.

L' informe final del projecte Smart Rural 27, publicat a finals de gener del 2025, resumeix les principals conclusions del projecte, que subratllen clarament la importància de l'enfocament LEADER com a eina principal per implementar els pobles intel·ligents. Així, les recomanacions del projecte giren al voltant de quatre àrees principals:

  1. Desenvolupament de capacitats i sensibilització:

L'informe assenyala la necessitat d'un suport directe continu a les comunitats rurals per desenvolupar estratègies de pobles intel·ligents i implementar projectes intel·ligents. Els intercanvis pràctics entre parells, especialment les visites de camp , són especialment valorats per les parts interessades: l' intercanvi de coneixements és clau per al desenvolupament dels pobles intel·ligents. És per això que els GAL haurien de comptar amb una comunicació específica sobre els pobles intel·ligents.

  1. Millores en el marc de polítiques:

Segons l'informe, cal un seguiment estret i monitoratge de la implementació de les intervencions de la PAC en el marc dels pobles intel·ligents. A més, cal compartir coneixements per facilitar l'aprenentatge entre parells, ja que cal més orientació als Estats membres en paral·lel al disseny de les convocatòries. Seria especialment útil compartir l'experiència dels països on s'hi inclouen intervencions específiques als Plans Estratègics de la PAC (PEPAC).

  1. Promoció d'enfocaments de finançament múltiple:

El projecte va concloure que, en general, no es proporciona finançament addicional per a la implementació de pobles intel·ligents als GAL que els inclouen a les seves Estratègies de Desenvolupament Local (EDL), encara que aquesta opció encara podria ser considerada pels mateixos Estats membres. Per això l'informe indica que, en el futur Reglament de la PAC, la Comissió Europea hauria de considerar la possibilitat que els GAL donin suport específicament als municipis locals perquè es converteixin en pobles intel·ligents.

Aquest projecte de “smart villages” actualment només es programa a través del Reglament de la PAC. L'anàlisi de polítiques realitzada per Smart Rural 27 va mostrar que cap altra intervenció específica dins d'altres programes de la UE sembla recolzar directament les smart villages o pobles intel·ligents.

  1. Continuïtat de l'Observatori de Pobles Intel·ligents:

El projecte va crear l' Observatori Pilot Europeu de Pobles Intel·ligents , el qual consta de 3 potes :

  • Els Clúster de Coneixement de Comunitats Rurals (Intel·ligents) : per donar suport a l'intercanvi de pràctiques i el desenvolupament de capacitats entre les comunitats rurals interessades i que actuen a les mateixes àrees temàtiques de smart villages, com a comunitats d'energia renovable, serveis digitals, empreses rurals, mobilitat i transport, etc.
  • Els Grups de Treball nacionals/regionalsde Pobles Intel·ligents tenen com a objectiu millorar la implementació de polítiques —en particular, les intervencions del Pla Estratègic de la PAC, però també altres polítiques, programes i mesures rellevants de llogarets intel·ligents— mitjançant la generació d'intercanvis pràctics entre diverses parts interessades (comunitats, GAL, autoritats locals, xarxes, associacions, etc.). Per tant, els grups de treball són específics de cada país i s'implementen a l'idioma nacional.
  • Les plataformes europees de parts interessades (Pobles Intel·ligents) busquen generar intercanvi sobre la implementació de pobles intel·ligents entre les parts interessades amb responsabilitats similars als Estats membres, per tal d'aprendre mútuament, millorar el marc de suport als pobles intel·ligents i extreure lliçons a nivell europeu. Per tant, les plataformes de parts interessades són internacionals i se centren en grups específics de parts interessades, com ara la plataforma de GAL/agents LEADER, la plataforma de les Autoritats de Gestió de la PAC, etc.

Eines generades

Entre les eines especialment útils produïdes per Smart Rural 27 s'inclou una eina de mapeig geogràfic i una anàlisi del suport als pobles intel·ligents als Plans d'Acció Climàtica de 2023-2027, que inclou fitxes informatives detallades per a cada Estat membre i un informe de síntesi .