
20 de gener de 2020
Per a la infància conèixer el medi rural en què viuen és un descobriment i una alegria. És el camí més adequat perquè arribin a estimar el seu territori i perquè vulguin conservar-lo.
El Grup d'Acció Local Associació de Desenvolupament Galícia Sud-oest Eurural va posar en marxa el 2018 un concurs per a alumnes d'escoles infantils i de primària de la zona on actuen, el sud-est de Pontevedra. El certamen, anomenat Creant Rural , es va idear com a complement als plans educatius reglats, que són més generalistes i que no se centren en els territoris concrets. El seu objectiu prioritari és difondre entre la població la importància de conservar la identitat rural i comprometre els petits amb el seu entorn.
Per això, van organitzar aquest concurs per a escolars d'entre 3 i 12 anys i van aconseguir implicar 13 ajuntaments i 28 aules de 13 centres escolars de set municipis. El resultat va ser tan reeixit que aquest any s'ha celebrat una segona edició i el 2020 van a buscar la tercera. “Vam decidir posar en marxa aquestes unitats didàctiques per inculcar als nostres nens i nenes un sentit de pertinença als seus propis entorns perquè estableixin vincles a través del coneixement i de l'afecte ”, explica Eva Gil, responsable del projecte. I continua: “D'aquesta manera els infants seran conscients del valor del territori i dels avantatges que ofereix viure i preservar la naturalesa on habiten”.
Segons afirma Eva Gil, tècnica de l'Associació de “Desenvolupament Galícia Sud-oest Eu Rural”, “el més emocionant és arribar a les escoles i que els petits se sentin orgullosos de viure al rural”, ens ho diu en una traducció directa del gallec: “ Eu vivo no rural”.
A l'èxit de participació d'escolars a Creando Rural, cal sumar la qualitat dels projectes presentats i l'enorme resposta de la votació popular que ha atorgat els premis. En total, a les dues edicions del concurs que s'han celebrat han votat unes 8.000 persones, habitants dels municipis de: Baiona, Fornelos de Montes, Gondomar, A Guarda, Mos, Nigrán, Oia, Pazos de Borbén, O Porriño, Redondela, O Rosal, Tomiño i Tui. Una despesa en dos anys que ha suposat uns 32.400 euros finançada per la mesura Leader d'“Animació i dinamització de desenvolupament local”.
A més, els premis eren un atractiu innegable per a l'alumnat i les famílies. Als guanyadors de la categoria infantil els van muntar una excursió d'un dia a una granja-escola que rep subvencions de la mesura Leader. Per als guanyadors d'educació primària l'excursió va anar a un centre d'activitats de naturalesa Fervenzaventura, beneficiari també de les subvencions Leader a Galícia. Segons explica Gil: "Hi ha nens a la nostra zona que no han vist una vaca perquè no estem a zona ramadera. Poder portar-los d'excursió i sentir la seva alegria produeix una enorme satisfacció i, alhora, ells aprenen i es beneficien dels fons Leader ".
COMPROMESOS AMB EL TERRITORI
A l'inici d'aquest projecte, EU Rural va realitzar una campanya de sensibilització i informació als centres escolars i als mitjans de comunicació per difondre el concurs entre la població. Van muntar una pàgina web www.creandorural.org que va servir per a la difusió i la informació durant tot el concurs i, alhora, per canalitzar la votació popular. Van elaborar un cartell informatiu i van difondre el projecte a les xarxes socials. Van acudir personalment a tots els centres educatius, tant públics com privats i concertats.
Paral·lelament, van redactar i maquetar unitats didàctiques, adaptades a l'edat de l'alumnat, perquè el professorat poguessin treballar a les aules.
L'objectiu de final ha estat que l'alumnat conegui el seu patrimoni cultural, paisatgístic i de biodiversitat, que en recuperin les tradicions, que sàpiguen què és el desenvolupament sostenible i que participin en el futur del seu entorn. Per a Eva Gil, el més important és que “els nens i nenes siguin capaços de diferenciar allò rural de l'urbà i que se sentin compromesos amb el seu territori per estimular la fixació de població, rejovenir els pobles i combatre del despoblament”
Evidentment, els materials que havien de presentar al certamen eren diferents segons ledat dels nens. A l'infantil havien de fer un mural sobre alguna de les unitats didàctiques i, en el cas de primària, el treball va consistir en un vídeo.
De cadascuna de les dues edicions van sortir dos guanyadors per votació popular (infantil i primària) i dos més elegits per un jurat que es va constituir per compensar la diferent densitat de població que hi ha en aquesta zona. En total, comptabilitzant tots els premiats inclosos els ex aequo, els premis es van repartir a alumnes d'onze aules de deu col·legis diferents, cosa que significa que el missatge ha arribat a una part important de la població i, el que és més important, ha tingut una major incidència en els més petits.
“Quan arribàvem a les escoles, els nens i nenes ens rebien com si fóssim famosos, perquè érem els de creant rural” comenta aquesta geògrafa de professió ha decidit dedicar la seva activitat professional al medi rural. “El més gratificant és veure la cara dels petits i sentir la seva alegria quan hi participen”, continua. L'entusiasme dels col·legis, especialment dels públics, s'ha vist compensat amb premis que els permeten fer excursions a llocs que no són al seu abast habitualment.
CONTRA LA DESPOBLACIÓ
“EU Rural” va partir de l'”Estratègia participativa de desenvolupament local” que van realitzar el 2016, també amb finançament Leader. En aquest estudi van analitzar i aprofundir en la realitat social en què es movien els habitants del Sud-oest de Galícia. Un dels problemes que van trobar és que aquesta zona rural es troba molt propera a la ciutat de Vigo i, per aquest motiu, la població abandona els territoris per instal·lar-se a la ciutat . Paral·lelament van observar que el sector agrari , vinculat principalment amb la producció de vi, fruites i plantes ornamentals, s'està abandonant . Segons les seves conclusions, un dels motius d'aquest desànim cap a les feines del camp es basa en el desprestigi que s'ha instal·lat entre la població rural més jove . En reduir l'activitat agrícola, s'abandonen les terres, es perd biodiversitat i augmenta el risc d'incendis forestals.
Per aquest motiu, Creant Rural fa una aportació fonamental a la lluita contra l'abandonament rural i la despoblació. Per a Eva Gil: “Els nens i nenes del rural són el nostre futur, i necessitem que siguin coneixedors del medi on viuen perquè el protegeixin, el preservin i el desenvolupin”. És una aposta de llarg recorregut o perquè compromet les generacions més joves que es faran càrrec del territori en els propers anys.
Per a la Xarxa Rural Nacional , aquesta iniciativa és un exemple de bona pràctica perquè estan aconseguint conscienciar la infància del valor que suposa formar part de la societat rural i dels avantatges de viure envoltat de natura. Com diu un dels nens de 2n de primària del CEIP Serra de Vincios de Gondomar "Volem aprofitar l´equilibri entre l´ésser humà i les plantes". Educar en valors, generar orgull rural i oferir alternatives viables i justes és la millor metodologia per mantenir el medi rural viu.