
08 de novembre de 2019
Per als nens conèixer el medi rural on viuen és un descobriment i una alegria. És el camí més adequat perquè arribin a estimar el seu territori i perquè el vulguin conservar. Segons afirma Eva Gil, tècnica de l'Associació de “Desenvolupament Galícia Sud-oest Eu Rural”, “el més emocionant és arribar a les escoles i veure que els petits se senten orgullosos de viure al rural”
Aquest grup d'acció local va posar en marxa el 2018 un concurs per a alumnes d'escoles infantils i de primària del sud-est de Pontevedra.
Per això, van organitzar aquest concurs per a escolars d'entre 3 i 12 anys i van aconseguir implicar 13 ajuntaments i 28 aules de 13 centres escolars de set municipis, tant públics com privats. pertinença als seus propis entorns perquè estableixin vincles mitjançant el coneixement i l'afecte”, explica la geògrafa Eva Gil, responsable del projecte.
A l'èxit de participació d'escolars, cal sumar-hi la qualitat dels projectes i l'enorme resposta de la votació popular. La inversió en aquests dos anys ha suposat uns 32.400 euros i ha estat finançada per la mesura Leader de “Animació i dinamització de desenvolupament local”.
Als guanyadors de la categoria d'infantil van muntar-los una excursió d'un dia a una granja-escola que rep subvencions de la mesura Leader.
A l' inici d'aquest projecte, “EU Rural” va realitzar una campanya de sensibilització i informació als centres escolars i als mitjans de comunicació per difondre el concurs entre la població. les seves tradicions, que sàpiguen què és el desenvolupament sostenible i que participin en el futur del seu entorn. Per a Eva Gil, el més important és que “els nens i nenes se sentin compromesos amb el seu territori per estimular la fixació de població, rejovenir els pobles i combatre del despoblament”. érem els de creant rural. El més gratificant és veure la cara dels petits i sentir la seva alegria quan hi participen”.
“EU Rural” va partir de l'”Estratègia participativa de desenvolupament local” que van realitzar el 2016 amb fons Leader.
Per a la Xarxa Rural Nacional, “Creant rural” és un exemple clar de treball ben fet perquè està aconseguint conscienciar la infància sobre el valor que suposa formar part de la societat rural i dels avantatges de viure envoltat de natura. i oferir alternatives viables i justes és la millor metodologia per mantenir el medi rural viu.