
12 de novembre de 2020
Dinamización rural
Innovación
L'enfortiment del teixit socioeconòmic de les àrees rurals és un dels tres objectius generals de la nova Política Agrària Comuna (PAC) post 2020. Així, durant l'actual període de la PAC 2014-2020, el Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) ha aconseguit -a través dels Programes de Desenvolupament- bon funcionament dels seus serveis, així com el desenvolupament empresarial i la transformació dels mateixos en comunitats inclusives i poblades
- Els Programes de Desenvolupament Rural (PDR) ajuden les zones rurals a aprofitar els seus recursos per convertir els desafiaments en oportunitats
![]() |
Tres són les àrees que FEADER estableix per marcar el desenvolupament de les àrees rurals europees, totes entrellaçades entre si:
1. Serveis rurals: les comunitats rurals no poden existir sense els serveis i les infraestructures adequats per complir les necessitats dels seus habitants. L'accessibilitat als serveis és fonamental per al benestar i pel benestar i socioeconòmic dels pobladors. La qualitat en serveis com ara salut, educació, mobilitat, energia i digitalització té la clau del desenvolupament als territoris rurals.
2. Ocupació rural: les economies rurals - a més del desenvolupament del seu sector primari - estan ben situades per aprofitar les oportunitats que ofereixen sectors econòmics emergents com la bioeconomia, les economies verdes i circulars, així com l'economia de l'experiència (basada en els seus patrimonis naturals i culturals).
3. Inclusió social: construcció de la comunitat rural a través de LEADER , principalment.
Casos d'èxit FEADER en inclusió social
Les comunitats rurals han de fomentar l' acció col·lectiva per aprofitar les oportunitats que millorin les condicions de vida. Els PDR i, particularment LEADER, poden ajudar a identificar necessitats específiques a nivell local i vincular les parts interessades entre si.
Alguns exemples de comunitats rurals inclusives a Europa són els següents:
Una granja de cures a Valònia, Bèlgica
Els PDR poden donar suport a activitats com l' agricultura social, que és l'ús de l'agricultura com a mitjà per contrarestar l'aïllament de grups vulnerables. Aquests projectes també ofereixen als agricultors oportunitats per a la diversificació dingressos.
En el cas de Valònia, aquesta granja utilitza el finançament del PDR per fomentar la rehabilitació social d'aquests col·lectius. Així, el projecte ' Positive Agritude ' ofereix als pacients de l'hospital confrontant L'Accueil a Lierneux, a prop de Lieja, una oportunitat per ser voluntaris durant cinc hores per setmana en una de les 26 finques associades properes. Aquests pacients pateixen addiccions, psicosi, depressió o dificultats daprenentatge.
Actualment hi ha 23 usuaris que participen al programa.
Projecte Odisseu (Catalunya, Espanya)
Una situació demogràfica desfavorable i un mercat laboral feble són raons de més per al despoblament. Una manera d'abordar aquest problema és animar els joves a viure i treballar a les àrees rurals.
El 2017, el Grup d'Acció Local (GAL) Alt Urgell-Cerdanya, (Catalunya), va utilitzar finançament LEADER del PDR català per posar en marxa el projecte Odisseu . El seu objectiu era promoure el retorn dels joves a les zones rurals mitjançant una oportunitat laboral.
El projecte va desenvolupar eines per abordar la bretxa entre empreses, els ocupadors potencials, i les universitats, pel planter de joves talents locals. Les solucions van incloure el programa de pràctiques 'OdisseuPracticum' i la plataforma laboral online 'Retorna'.
El nombre d'empreses participants al programa va augmentar d'11 el 2017 (primera edició) a 112 el 2019 i més de 170 joves ja s'han beneficiat de les pràctiques remunerades. A cada edició, entre un 12% i un 25% dels participants van obtenir almenys un contracte d'un any amb les empreses d'acollida.
Una granja social als Països Baixos
De Laarhoeve és una granja social privada que té com a objectiu fer servir persones amb problemes de salut mental i proporcionar-los un entorn familiar i segur perquè puguin entrar al mercat laboral mentre practiquen les seves habilitats. Els empleats estan capacitats i recolzats per desenvolupar tot el seu potencial i la granja és oberta al públic per fomentar la comunicació entre els seus empleats i els clients que compraran.
La finca produeix els seus propis productes agrícoles i els ven a les botigues locals. Els productors locals també porten els seus productes no aptes per a la venda directa al mercat (cireres, per exemple) per processar i envasar a la granja. Un cop fet això, els productors porten els productes (melmelada de cirera, seguint l'exemple) a vendre sota la seva pròpia etiqueta.
De Laarhoeve atén actualment 16 empreses agrícoles locals.